Rushdija nove prijetnje ne brinu

Radiosarajevo.ba
Rushdija nove prijetnje ne brinu

Pisac Salman Rushdie ocijenio je kao neozbiljne ponovne prijetnje koje mu je uputila iranska vjerska organizacija 15 Khordad i dodao da je šef te organizacije, Hasan Sanei, samo htio da se nađe na naslovnicama štampanih medija. Rushdie je to izjavio u utorak u New Yorku, gdje je predstavljao svoju autobiografiju.

Ponovo fetva na Salmana Rushdieja

Roman Satanski stihovi, koji je Rushdie objavio 1988. godine, tada je u dijelu islamskog svijeta ocijenjen kao blasfemija, a godinu dana kasnije tadašnji iranski duhovni vođa ajatolah Homeini naredio je Rushdiejevo ubistvo. Nakon nedavnih nereda izazvanih filmomNevinost muslimana, za koje je Rushdie rekao da su besmisleni iako je film "nešto najgore što je vidio na YouTube-u", Hasan Sanei je saopštio da je nagrada za pogubljenje autora Satanskih sinova povećana na 3,3 miliona dolara.

Rushdie je rekao i da je nagrada za njegovo ubistvo odavno ponuđena, ali da ju je ozbiljno shvatio vrlo mali broj ljudi. Ipak, on je prisutnima na promociji svoje autobiografije savjetovao da, ako mogu, izbjegnu da ih na smrt osudi lider, kako je rekao, "tiranske države".

Fetva ajatolaha Homeinija iz '80-ih godina izazvala je ozbiljne probleme u odnosima Londona i Teherana, zbog čega se vlada nekadašnjeg iranskog predsjednika Mohamada Katamija 1998. godine obavezala da neće učiniti ništa kako bi fetva bila izvršena. Rushdie zbog te fetve već 25 godina živi na tajnim lokacijama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije