Crni rekord u Brazilu: Preko 1000 preminulih u 24 sata

0
Radiosarajevo.ba
Crni rekord u Brazilu: Preko 1000 preminulih u 24 sata
Foto: EPA-EFE / Brazil je treća najpogođenija zemlja pandemijom koronavirusa u svijetu

Brazil je u petak imao više od hiljadu umrlih od koronavirusa, četvrti dan zaredom, dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na katastrofu u toj zemlji.

Brazil je u petak imao 66.047 novih slučajeva koronavirusa u 24 sata, a 1038 osoba je umrlo. To je četvrti dan zaredom da Brazil ima više od hiljadu žrtava COVID-19 u jednome danu, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ta južnoamerička zemlja sad ima ukupno 8,390.341 slučajeva zaraze od početka pandemije, dok je službeni broj ukupno umrlih 208.133.

Brazil je treća najpogođenija zemlja pandemijom koronavirusa u svijetu, nakon SAD-a i Indije.

WHO je u petak upozorio kako pandemija koronavirusa uzima golem danak u ljudskim životima u Brazilu, ali i drugim zemljama središnje i južne Amerike.

Ako se sadašnji val nastavi, bit će gori do prijašnjeg koji je već ocijenjen katastrofalnim.

"To je tragedija", rekao je na virtuElnoj novinskoj konferenciji u genevi šef WHO-a za hitne situacije Mike Ryan.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u petak da postoji malo toga što bi mogao učiniti oko pandemije i kako bi on sam "radije bio na plaži".

Najavio je da će kroz dva ili tri dana avion biti poslat u Indiju kako bi preuzeo cjepivo protiv COVID-19, nakon što je vlada ranije najavila da će avion poletjeti već u petak, piše jutarnji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije