Čovjek umro nakon samo jednog zalogaja popularnog jela. Evo šta se dogodilo

0
Radiosarajevo.ba
Čovjek umro nakon samo jednog zalogaja popularnog jela. Evo šta se dogodilo
Foto: Pexels / Ilustracija

Joseph Higginson je imao alergiju na orašaste plodove i bademe i umro je nekoliko dana nakon što je pojeo curry, za koje je njegova porodica rekla da je prije jeo bez problema. 27-godišnji mehaničar iz Buryja u Manchesteru jeo je pileći curry s maslacem, za koji je jasno pisalo da sadrži bademe, kao i druge informacije o alergijama.

Njegova se porodica oglasila nakon kobnog događaja, podižući svijest o težini alergija i kako se tolerancija tijela na njih može promijeniti tokom života. U istrazi se saznalo da je Joe bio svjestan svojih alergija i znao je da jelo sadrži bademe.

Srušio se i doživio srčani zastoj tokom obroka kod kuće, nakon što je pojeo samo jedan zalogaj hrane. Samo nekoliko mjeseci ranije dijagnosticirana mu je alergija. Policija je izvršila istragu nakon njegove smrti, ali nije pronađena nikakva pogreška ili razlog za zabrinutost u vezi s tim, piše Mirror

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Na sudu se saznalo da je Josepha u junu 2022. godine pregledao alergolog, a kožni test je kasnije potvrdio da je alergičan na kikiriki, orašaste plodove, bademe i kokos. Dobio je EpiPen - auto-injektor koji sadrži epinefrin za smanjenje tjelesne alergijske reakcije i dobio je upute o anafilaksiji.

Joeova sestra, Emily Higginson, rekla je u izjavi pročitanoj na sudu da je on ranije bio hospitolizovan u aprilu te godine, ali nije uvijek ozbiljno shvatao svoje alergije. Tragedija se dogodila tokom porodičnog ručka 28. decembra 2022. godine. Joe, čija je smrt spasila živote drugih jer su njegovi organi donirani u skladu s njegovim željama, naručio je hranu iz jednog indijskog restorana i sva je porodica sjedila zajedno. Pojeo je predjelo, a zatim je uzeo zalogaj glavnog jela s piletinom na maslacu kad je iznenada ustao. Joe je otišao do sudopera u kuhinji i zatim se popeo na sprat. Sestra mu je dala EpiPen u bedro, ali ništa se nije dogodilo i on se srušio. Porodica ga je smjestila u krevet i nazvala hitnu pomoć prije nego što je dobio i adrenalin. Oživljavanje je obavljeno i odvezen je u bolnicu, gdje je nažalost preminuo 4. januara prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije