Članica grupe Pussy Riot osuđena na 15 dana zatvora, razlog će vas iznenaditi

0
Radiosarajevo.ba
Članica grupe Pussy Riot osuđena na 15 dana zatvora, razlog će vas iznenaditi
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Pussy Riot - Maria Aljohina i Nika Nikulšina

Članica i jedna od osnivača ruske protestne grupe Pussy Riot, Maria Aljohina, osuđena je na 15 dana zatvora pod optužbom za „nepoštovanje policije“.

Sud je Aljohinu osudio 24. juna, dva dana nakon što je zadržana na ispitivanju tokom putovanja radi vakcinacije protiv COVID-19. Policija je saopštila da je privela jer je imala informacije "o njenim planovima da izvede nesankcionisanu protestnu akciju na dan 80. godišnjice napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez".

Nije jasno odakle policiji te informacije, a sutradan je optužba promijenjena u - nepoštovanje policije.

Dan ranije, još troje članova protestne grupe osuđeni su na 15 dana zatvora. Lusija Stajn i Ana Kuzminjk proglašene su krivim za nepoštovanje policijskih naredbi, dok je Aleksandar Sofejev osuđen zbog lakšeg huliganizma.

Još jedna članica grupe Pussy Riot, Nika Nikulšina, osuđena je 21. juna na 15 dana zatvora pod sličnom optužbom za „nepoštovanje policije“.

Pussy Riot je došao do izražaja 2012. godine kada su Aljohina i drugi članovi grupe, uključujući Nadeždu Tolokonjikovu, upali u moskovsku katedralu Hrista Spasitelja protestujući protiv veza između Ruske pravoslavne crkve i tadašnjeg premijera Vladimira Putina.

Njihov protest, izvođenje pesme koju su opisali kao „pank molitvu“, odigrao se dok je Putin vodio kampanju za povratak na predsedničku funkciju.

Aljohina i Tolokonjikova osuđene su pod optužbom za „huliganizam motivisan verskom mržnjom“ i osuđene na dve godine zatvora.

Bile su blizu izvršenja kazne kada su dobile amnestiju u decembru 2013. godine.

Amnestiju su odbacile kao propagandni trik usmjeren na poboljšanje imidža Putina u inostranstvu uoči Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u ruskom odmaralištu Soči na Crnom moru, piše Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije