Ruska policija uhapsila ličnog ljekara Navaljnog i nekoliko pristalica

1
Radiosarajevo.ba
Ruska policija uhapsila ličnog ljekara Navaljnog i nekoliko pristalica
Foto: EPA / Protestanti zahtijevali da se pomogne Alekseju

Ruska policija privela je danas ličnog doktora Alekseja Navaljnog u toku protesta koji su se dešavali ispred njegovog zatvora. Brojni protestanti zahtijevali su da mu se pruži medicinska pomoć.

Strah za Navaljinovo zdravlje porastao je nakon što je kritičar Kremlja u objavi na Instagramu rekao da pati od visoke temperature i kašlja te je kazao da su trojica zatvorenika u njegovom odjelu hospitalizirana zbog tuberkuloze.

Anastasia Vasilyeva, koja je tvrdila da je Navaljni trebao ići u specijaliziranu bolnicu i upozorila da je sasvim moguće da je možda zaražen koronavirusom, privedena je dok je protest bio u toku.

Također je priveden još jedan pristalica Navaljnog, piše Al Jazeera. Nije odmah bilo jasno zašto su zadržani.

Strahovi zbog zdravlja Navaljnija prate njegovu prošlosedmičnu najavu štrajka glađu u znak protesta zbog, kako je rekao, odbijanja zatvorskih vlasti da ga liječe od akutnih bolova u leđima i nogama.

Njegovi saveznici zatražili su od njega da može posjetiti ljekara po svom izboru. Međutim, državna zatvorska služba saopćila je da je Navalny premješten u bolnicu i da je testiran na koronavirus.

Također, tvrde da je njegovo stanje zadovoljavajuće i da mu je pružena potrebna medicinska pomoć.

Odmjeravajući pitanje u utorak, Kremlj je rekao da će se prema njemu ponašati kao prema bilo kojem drugom zatvoreniku ako je bolestan.
Pojedini članovi zatvorske nadzorne grupe prethodno su optužili Navaljnija da je lažirao zdravstvene probleme kako bi bio u centru pažnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije