Članovi Predsjedništva se sastali s predsjednikom ruske Republike Tatarstan

6
Radiosarajevo.ba
Članovi Predsjedništva se sastali s predsjednikom ruske Republike Tatarstan
Foto: Predsjedništvo BiH / Clanovi Predsjednistva se sastali s predsjednikom ruske Republike Tatarstan

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili predsjednika Republike Tatarstan Rustama Minnikhanova.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa delegacijom Republike Tatarstan, koju je predvodio predsjednik Rustam Minihanov.

Sastanku su prisustvovali i Albert Karimov, zamjenik predsjednika Vlade i ministar industrije i trgovine Republike Tatarstan, Andrey Boginskiy, generalni direktor holdinga „Helikopteri Rusije“, te ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Sagovornici su pozdravili dobre i stabilne političke odnose i saradnju Bosne i Hercegovine i Republike Tatarstan, kao i Ruske Federacije, u čijem sastavu se nalazi Republika Tatarstan.

Iskazana je namjera da se da se bilateralna saradnja nastavi razvijati na obostranu korist, posebno na ekonomskom planu.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili podršku održavanju sastanaka i posjeta na visokom nivou, kao što je posjeta visoke delegacije Republike Tatarstan, koji će intenzivirati trgovinsku i ekonomsku saradnju dvije zemlje. Posebna pažnja je posvećena industrijskoj saradnji.

Ovom prilikom je pružena podrška zaključivanju sporazuma o tehnološkoj saradnji i saradnji u području vazdušnog saobraćaja, kako bi se olakšale investicije i konkretizirali razvojni projekti.

Po završetku pandemije koronavirusom, očekuje se intenziviranje saradnje i u oblasti turizma i kulture, za koje postoje realni potencijal. Sagovornici su pružili podršku i univerzitetskoj saradnji, kao vidu jačanja bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Tatarstan.

Govoreći o vanjskoj politici BiH, članovi Predsjedništva BiH su ponovili potpunu i jedinstvenu opredijeljenost prema članstvu u EU i interes za razvoj prijateljskih odnosa sa državama izvan granica EU.

Sagovornici su se složili da treba iskoristiti sve mogućnosti za intenziviranje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Tatarstan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije