Milorad Dodik opet o rušenju BiH: Miran razlaz je opcija, kome je danas do rata?

13
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik opet o rušenju BiH: Miran razlaz je opcija, kome je danas do rata?
Foto: Twitter / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine održao je danas konferenciju za medije u kojoj je u fokus, po ko zna koji put, stavio ekskluzivno na RS, dok je za Federaciju prvo rekao da se "ne bavi tim pitanjima", a onda je i to komentirao.

Za početak, govorio je kako "će podići" plaće radnicima u zdravstvu, prosvjeti i policiji, govorio je o dolasku vakcina za RS, o ekonomskim štetama u RS-u, o novcu u RS-u, o sposobnosti RS-a.

A, onda je dočekao da govori i o državi čiji je predsjednik i koja mu daje platu: 

"Zajednički nivo vlasti u BiH je nedorečen i nije efikasan. Dominira priča o izmjenama Izbornog zakona, a RS je van tog procesa i ima odgovor na to pitanje. Mi imamo konsenzus, a u Federaciji ostaju problemi kao i prije 11 godina. Koju korist imaju Bošnjaci što u Predsjedništvu sjedi Komšić. Ima li ijedan Bošnjak koji može reći da su nešto time dobili? Samo su dobili probleme sa Hrvatima."

Kaže i da su se uvjerili da stranci u BiH nemaju dobre namjere.

Ponovio je da RS nema namjeru da se miješa u unutrašnje stvari u FBiH, ali:

"Gledat ćemo samo da provjerimo ustave u pojedinim kantonima."

A, onda, naravno i priča o ratu i otcjepljenju.

On i RS, dodao je šef Predsjedništva BiH, nikada nisu pozivali da se ratuje, a on neće dozvoliti da Srbi dođu u poziciju da ratuju:

"Oni se hvale da su uzvratili svojom tvrdnjom da će biti rata. Kome je danas do rata. Kome je Komšić general, čije vojske? Nepostojeće. 

RS ne razmišlja o pribavljanju samostalnosti ratnim putem. Sasvim je realna opcija o mirnom razlazu. Iskoristit ću vrijeme da pokušam se mirno raziđemo. Bilo je krajnje nekorektno pozivati se na imena i u javni prostor u BiH ubaciti riječ rat, kao što to rade Komšić i Džaferović. Ja to ne radim."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije