Pritvorene članice Pussy Riota koje su prekinule finale Svjetskog prvenstva

Radiosarajevo.ba
Pritvorene članice Pussy Riota koje su prekinule finale Svjetskog prvenstva
Nakon što su odslužili petnaestodnevnu zatvorsku kaznu, članovi i članice kolektiva Pussy Riot koji su upali na teren na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u znak protesta protiv režima Vladimira Putina opet su zatvoreni.

Tri mlade prosvjednice i jedan prosvjednik ponovno su privedeni doslovno dok su izlazili iz zatvora, gdje su odslužili kaznu za ilegalno nošenje policijskih uniformi i kršenje pravila za gledatelje utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva. 

Naime, upali su na teren na utakmicu Hrvatske i Francuske 15. jula maskirajući se u policajce. Dok je francuski reprezentativac dao "pet" jednoj od aktivistica, hrvatski reprezentativac Dejan Lovren nije imao previše razumijevanja za njihov prosvjed. Zgrabio je i odvukao Pjotra Verzilova s terena.

Podsjetimo, članovi ruskog političkog punk kolektiva upali su na utakmicu Hrvatske i Francuske u finalu u znak protesta protiv režima Vladimira Putina i njegovog sustavnog kršenja ljudskih prava.

Nije poznato zašto su opet privedeni

Kao što se vidi na snimci koju je objavio The Guardian, Pjotr Verzilov, Nika Nikulšina, Olga Kuračjova i Olga Paktušova izašli su s osmjesima na licima, i ne sumnjajući da ih policajci koji su ih čekali na izlazu namjeravaju momentalno opet privesti.

O privođenju je preko Twittera javio sam Verzilov, koji je u trenutku privođenja bio odvojen od svojih kolegica.

"Policijska stanica Lužnjiki kaže da postoji naredba da nas se zadrži preko noći - dok se neke procedure ne obave ujutro. Zadržat će nas sve opet preko noći, kaže policija. Ali nema optužnice", napisao je Verzilov.

Za sada nije poznato zašto su aktivisti opet privedeni, piše BBC. 

Verzilov je ranije, u intervjuu koji je dao iz zatvora, rekao kako se ne slaže s pozivima na bojkot sportskih natjecanja u Rusiji, ali da je izbjegavanje kritiziranja onoga što se događa u njegovoj zemlji pogrešno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije