Civilna zaštita Italije ističe da je primjetno usporavanje širenja virusa

AA
Civilna zaštita Italije ističe da je primjetno usporavanje širenja virusa
Foto: EPA-EFE / Italija

U Italiji je u srijedu potvrđeno da je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 437 osoba, čime se ukupan broj smrtnih slučajeva popeo na 25.085.

Iz Civilne zaštite Italije istakli su da je primjetno usporavanje širenja zaraze koronavirusom. Tako je u posljednja 24 sata zabilježeno 3.370 novih slučajeva zaraze pa je do sada u Italiji potvrđeno 187.327 oboljenja COVID-19.

Broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom iznosi 107.699 i za deset je manji nego prethodnog dana, istakli su zvaničnici Civilne zaštite. Dodaju da je na odjeljenjima intenzivne njege trenutno 2.384 pacijenta, za 87 manje nego jučer, čime je smanjen pritisak na zdravstveni sistem.

Epicentar italijanske epidemije i dalje je sjeverna regija Lombardija, gdje je do sada zabilježeno 12.740 smrtnih slučajeva.

Očekuje se da će Vlada Italije do kraja sedmice predstaviti plan oporavka zemlje. Premijer Giuseppe Conte rekao je u utorak da Vlada namjerava početi postupno ukidati retriktivne mjere, ali uz poštovanje mjere društvenog distanciranja kako bi širenje zaraze bilo pod kontrolom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“.

Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 180.700 ljudi, a potvrđeno je preko 2.600.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 700.000 ljudi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije