... / Unatoč velikoj smrtnosti i danas: U Belgiji tvrde da je vrhunac pandemije prošlost

22. 04. 2020. u 15:32:00 Fena

Shares: 1

Belgija je danas saopćila da je kriza s koronavirusom imala vrhunac prije desetak dana i da se zemlja sada kreće prema "sigurnoj zoni", ali samo ako ne odbaci sve mjere medicinske predostrožnosti koje su suzbile širenje COVID-19 do sada.

Portparol belgijskog kriznog centra, profesor Steven Van Gucht, izjavio je da je "pozitivno što uočavamo da je vrhunac smrtnih slučajeva sada iza nas. To je registrovano 12. aprila i u bolnicama i u staračkim domovima".

Novih 266 smrtnih slučajeva danas je potvrđeno, čime je ukupan broj preminulih u Belgiji porastao na 6.262. Ta brojka u Belgiji je visoka jer zemlja koristi različite statističke metode. One obuhvaćaju smrtne slučajeve u bolnicama i u staračkim domovima, uključujući i žrtve za koje se smatra da su preminuli od COVID-19 iako nisu bile testirane na virus.

Mnogi među preminulima čija je smrt objavljena danas umrli su u proteklih nekoliko dana, neki i prije sedmicu dana, saopćio je Van Gucht.

"To je razlog zašto danas objavljujemo mnogo smrtnih slučajeva, čak i pored toga što je vrhunac epidemije već prošlost", kazao je.

Vlada će u petak objaviti koje će mjere biti ublažene kako bi se zemlji od 11 miliona ljudi vratio osjećaj normalnog života, prenosi AP.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA