Šef američkog CDC-a: Moguće je da će na zimu novi val koronavirusa biti još gori

Radiosarajevo.ba
Šef američkog CDC-a: Moguće je da će na zimu novi val koronavirusa biti još gori
Foto: EPA-EFE / Robert Redfield

Američki stručnjaci promijenili su svoju procjenu broja mrtvih od posljedica koronavirusa i sada procjenjuju da će do augusta broj umrlih u SAD-u narasti na 66.000, što je 10 posto više od prethodnog predviđanja.

Promjena je uslijedila nakon što su države počele ažurirati svoje podatke o umrlima, dodajući štićenike staračkih domova koji su preminuli a bili pozitivni, rekao je dr. Chris Murray, direktor zdravstvenog instituta na Sveučilištu Washington.

"Ako se ljudi počnu vraćati normalnoj društvenoj interakciji, rizik od prijenosa će porasti ...i tada ćemo se vratiti na svojevrsni eksponencijalni uspon koji se dogodio prije nego što smo odredili socijalnu distancu", upozorio je Murray za CNN.

Direktor CDC-a, Američkog centra za prevenciju bolesti, za Washington post je upozorio na novi val koronavirusa u zimi.

"Postoji velika mogućnost da će novi val koronavirusa u zimi biti puno teži od ovog kroz koji upravo prolazimo", kazao je direktor CDC-a Robert Redfield za Washington Post.

"Imat ćemo epidemiju gripe i epidemiju koronavirusa u isto vrijeme", kazao je.

U SAD-u je dosad prijavljeno više od 825.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 45.000 smrti, podsjeća Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije