Charlotte von Essen: 'Svi moramo da naučimo da živimo s ozbiljnom sigurnosnom situacijom'

0
Fena
Charlotte von Essen: 'Svi moramo da naučimo da živimo s ozbiljnom sigurnosnom situacijom'
Foto: Screenshot/YouTube / Ilustracija/Charlotte von Essen

Rusija je glavna međunarodna sigurnosna prijetnja Švedskoj, a strani neprijatelji mogu pokušati iskoristiti povećan rizik od ekstremističkog nasilja islamista i krajnje desnice, objavila je u srijedu, 21.februara švedska služba sigurnosti.

"Svi moramo da naučimo da živimo s ozbiljnom sigurnosnom situacijom", izjavila je Charlotte von Essen, čelnica sigurnosne službe, na konferenciji za novinare, predstavljajući godišnji izvještaj o prijetnjama s kojima se suočava zemlja koja je napustila vjekovnu neutralnost i aplicirala za ulazak u NATO otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

"Prije svih Rusija, ali i Kina i Iran i dalje predstavljaju najveću prijetnju Švedskoj i u određenoj mjeri zajednički rade na promjeni postojećeg sigurnosnog sistema", kazala je ona.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Prošlog augusta, agencija je podigla svoju procjenu nivoa prijetnje od terorizma na četiri s tri, na skali od pet, nakon nekoliko incidenata u kojima su pojedinci u Švedskoj i susjednim zemljama spaljivali Kur’an, ljuteći muslimane i izazivajući prijetnje džihadista.

U saopćenju uz izvještaj, sigurnosna služba je navela da bi prijetnje i ekstremne desnice i islamističkih grupa mogle biti podstaknute ili iskorištene od neprijatelja Švedske u inostranstvu.

Konaković se sastao sa švedskim kolegom: Pričali o bh. dijaspori

Konaković se sastao sa švedskim kolegom: Pričali o bh. dijaspori

"Strane sile mogu koristiti nasilne ekstremiste i druge vrste organizacija i pojedinaca kao zastupnike za obavljanje aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost", navodi se.

Šef operacija Službe sigurnosti, Fredrik Hallstrom, izjavio je na konferenciji za novinare da, kako je sve veći broj ruskih špijuna protjeran sa Zapada, Moskva mijenja svoju taktiku i "koristi više oportunističkih metoda".

Kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u tek treba da odobri država članica alijanse, Mađarska, čiji bi parlament mogao o tome glasati iduće sedmice. Nordijski susjed Finska, koja ima dugačku granicu s Rusijom, pridružila se prošle godine, prenose agencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije