Zvanično: Turska dala saglasnost za pristupanje Švedske NATO-u

5
Radiosarajevo.ba
Zvanično: Turska dala saglasnost za pristupanje Švedske NATO-u
FOTO: AA / Recep Tayyip Erdogan

Turski parlament je u utorak glasao za odobrenje švedskog članstva u NATO savezu.

Od 346 članova parlamenta koji su glasali, 287 je bilo za pristupanje Švedske, dok je 55 bilo protiv. Četiri člana su ostala suzdržana od glasanja.

Ovo glasanje predstavlja drugi korak u turskom ratifikacijskom procesu nakon što je Odbor za vanjske poslove parlamenta odobrio zahtjev prošlog mjeseca. Sada turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan može potpisati protokol u zakon.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Ovaj ishod u utorak predstavlja značajan korak naprijed za pridruživanje nordijske zemlje vojnom savezu, s Mađarskom koja sada ostaje jedina članica koja još nije odobrila pristup Švedske.

Međutim, mađarski premijer Viktor Orban je u utorak izjavio da je pozvao švedskog kolegu Ulf Kristerssona da posjeti Mađarsku radi pregovora o uvjetima pristupanja.

Švedska i Finska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. godine nakon invazije Rusije na Ukrajinu ranije te godine. Finska se pridružila NATO-u u aprilu 2023., ali Švedska se suočila s brojnim odgodama na putu prema pristupanju, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije