Turska prelomila: Urađen ključni korak za put Švedske ka NATO-u

1
FENA
Turska prelomila: Urađen ključni korak za put Švedske ka NATO-u
Foto: AA / Recep Tayyip Erdogan

Komisija za vanjske poslove turskog parlamenta odobrila je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u kao ključni korak ka proširenju zapadnog bloka nakon 19 mjeseci odlaganja u kojima je Ankara tražila od Stokholma ustupke vezane za sigurnost, prenosi Reuters.

Komisija, koju kontrolira vladajuća stranka AK predsjednika Tayyipa Erdogana, glasala je za podršku kandidaturi - koju je Švedska podnijela prošle godine suočena s invazijom Rusije na Ukrajinu - nakon otprilike četiri sata debate, uključujući razgovore o drugim pitanjima. Komisija je odložila glasanje o kandidaturi nakon prethodne debate 16. novembra.

Sljedeći korak je glasanje u generalnoj skupštini parlamenta, gdje Erdoganova stranka također ima većinu. Također se očekuje da će on biti usvojen na glasanju koje bi moglo biti održano u roku od nekoliko sedmica. Erdogan bi ga potom potpisao kao zakon, zaključivši proces koji je frustrirao neke od saveznika Ankare i testirao njene zapadne veze.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Šef Komisije Fuat Oktay umanjio je očekivanja za brzo glasanje u generalnoj skupštini, rekavši novinarima u parlamentu da će predsjednik parlamenta odlučiti o vremenu.

"Odluka da se to podnese na generalnu skupštinu je sada donesena, ali to ne treba tumačiti kao (znak) da će istom brzinom proći i na generalnoj skupštini. Toga nem", rekao je Oktay. Parlament je početkom januara zakazao dvosedmičnu pauzu.

Erdoganova AK partija, njeni nacionalistički saveznici MHP i glavna opoziciona CHP glasali su za ratifikaciju, dok su mala islamistička partija Blaženstvo i desničarska nacionalistička partija Iyi glasale protiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije