Jens Stoltenberg: Vrijeme je da Finska i Švedska uđu u NATO

3
Hina
Jens Stoltenberg: Vrijeme je da Finska i Švedska uđu u NATO
Foto: AA / Jens Stoltenberg

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je poziv Turskoj i Mađarskoj da omoguće Finskoj i Švedskoj da se pridruže zapadnom vojnom savezu.

"Vrijeme je za ratifikaciju i punu dobrodošlicu i Finskoj i Švedskoj kao članicama", rekao je Stoltenberg jučer u Helsinkiju, govoreći zajedno s finskom premijerkom Sannom Marin.

Stoltenberg je kazao da je postignut napredak s Turskom i da će se predstavnici Ankare, Štokholma i Helsinkija sastati iduće sedmice u Briselu. Dvije nordijske zemlje podnijele su zahtjev za članstvo u odbrambenom savezu u maju, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Pristupanje novih članica moraju ratificirati svi saveznici, a Turska već nekoliko mjeseci blokira taj proces i traži zakonske izmjene jer, kako tvrdi, Švedska simpatizira i podržava kurdske teroriste. Stoltenberg je rekao da su oba kandidata za NATO ispunila uvjete iz sporazuma s Ankarom od prošlog ljeta.

Nordijske zemlje bit će na puno boljem mjestu nego prije nego što su se prijavile, kazao je šef NATO-a, dodavši da je nezamislivo da će postojati bilo kakva prijetnja protiv Finske ili Švedske bez reakcije NATO-a.

Finska s Rusijom dijeli više od 1.300 kilometara dugu granicu. Marin je rekla da je Finska odlučila podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u zato što je granica saveza jedina crta koju Rusija ne bi prešla. Finska premijerka kazala je da se nadala da će Finska već biti članica, a sada očekuje da će se proces pristupanja dovršiti prije idućeg samita NATO-a u Vilniusu u julu.

Marin je istaknula da mađarski parlament tek treba odobriti proširenje NATO-a, ali Budimpešta je izrazila podršku pristupanju i nije postavila nikakve zahtjeve. Parlament u Helsinkiju trebao bi sutra raspravljati i glasati o tom pitanju.

Stoltenberg je rekao da su se članice NATO-a složile da će Ukrajina postati članica saveza u budućnosti, ali da je sada fokus na pružanju pomoći Kijevu u odbrani od ruske invazije.

Ruska invazija na Ukrajinu trajno je promijenila odnos NATO-a s Moskvom. Nema povratka, naglasio je Stoltenberg. Pozvao je saveznike da izvuku pouke iz europske ovisnosti o ruskom plinu i upozorio ih da ne postanu previše ovisni o Kini.

"Ne bismo trebali učiniti istu pogrešku s Kinom i drugim autoritarnim režimima", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije