Korona-kriza / Četiri velike europske zemlje uvele nove mjere

27. 11. 2020. u 09:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Pandemija koronavirusa već mjesecima diktira Europljanima uvjete putovanja i druženja, ali pravi izazov za vlade je odluka treba li tokom Božića pooštriti ili ublažiti ograničenja.

BBC donosi osvrte na četiri velike europske zemlje koje su već donijele okvir ograničenja za blagdane krajem godine.

Italija

Mnogi Italijani rado odlaze na skijanje tokom božićnih blagdana, no premijer Giuseppe Conte upozorio je svoje sugrađane da bi bilo dobro preskočiti tu tradiciju.

"Ne možemo si to priuštiti", rekao je.

Ako ga Italijani poslušaju, to bi moglo popularna skijališta u Alpama i Dolomitima lišiti milijarda eura prihoda koje uobičajeno beru tokom blagdana.

Conte je kazao da će se s drugim europskim zemljama usuglasiti stajalište o tome treba li skijališta zatvoriti kao i o drugim mjerama.

"Mislim da je to europski problem", rekao je Conte za televiziju La7.

"Ako Italija odluči zatvoriti sve ski-liftove bez podrške Francuske, Austrije i drugih zemalja, tada će italijanski turisti jednostavno otići u inozemstvo pa se s virusom vratiti kući."

Francuska skijališta također će biti zatvorena, a čelnik njemačke savezne pokrajine Bavarske izjasnio se za privremeno zatvaranje, no austrijske turističke vlasti vjeruju da mogu ponuditi sigurne praznike kada ublaže ograničenja 7. prosinca pa se ne slažu s italijanskim planom.

Švicarska skijališta već su otvorena.

Italija trenutno ima najveći broj smrti oboljelih od covida-19 od kraja marta i premijer je Italijanima poručio da se pripreme za "jednostavan Božić, bez okupljanja na Badnju večer, bez zagrljaja i poljubaca".

Mnoge italijanske pokrajine već su djelomice zatvorene i putovanja između regija ograničena. Te će mjere ostati na snazi do 3. decembra, no izvješća govore da bi takve izvanredne mjere mogle biti ublažene nakon tog datuma. O pojedinostima će razgovarati ministri.

Božićni sajam u kojem Italijani vole uživati već je zabranjen.

Francuska

Nakon više sedmica nacionalnog zatvaranja predsjednik Emmanuel Macron najavio je postepeno ublažavanje ograničenja nakon 28. novembra. No većina strogih mjera vrijedit će do 15. decembra. 

Trgovine, pozorišne i kinodvorane ponovo će se otvoriti za Božić pod uvjetom da se broj novozaraženih dnevno zadrži na oko 5.000, a broj oboljelih na intenzivnoj njezi između 2.500 i 3.000 dnevno. Porodične posjete omogućit će se za blagdane.

"Moći ćemo putovati bez dozvola, uključivo između regija", rekao je Macron u televizijskom obraćanju. 

Važno je podsjetiti da je Francuska u drugom nacionalnom zatvaranju od 28. oktobra i da će nakon ukidanja karantene 15. decembra slijediti policijski sat u cijeloj zemlji od 21 do 7 ujutro osim 24. i 31. decembra, kada će kretanje biti slobodno.

Restorani i škole neće se ponovno otvoriti prije 20. januara, a i to će ovisiti o tome hoće li dnevni broj zaraženih pasti ispod 5.000. Barovi, kafići i noćni klubovi ostat će zatvoreni do daljnjeg. 

koronavirus_francuska_pariz_novembar_2020.jpg - undefined

Njemačka

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su u srijedu da će do kraja godine produžiti djelomično zatvaranje radi borbe protiv koronavirusa, s tim da će tokom Božića neke mjere biti ublažene, prenosi Hina.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina apelirali su na građane da se najmanje do 10. januara suzdrže odlaska na zimski odmor.

"Njemačka vlada bi trebala na europskoj razini raditi na tome da se do 10. januara zabrani skijaški turizam", stoji u zajedničkom dokumentu.

U njemu se ističe i da je rad od kuće dobar mehanizam za smanjenje broja kontakata. Njemačka je dosegla broj od milion zaraženih od početka pandemije kao i 15.413 umrlih.

Merkel je rekla kako razvoj situacije s cjepivom pruža tračak optimizma, ali da je sada nužno produžiti postojeće stroge mjere.

Djelomični 'lockdown', uveden početkom novembra, uključuje zabranu rada ugostiteljskih objekata s izuzetkom prodaje jela i pića za konzumaciju izvan tih objekata te zabranu ugošćavanja gostiju u hotelima, osim onih koji su na poslovnim putovanjima.

Također je zabranjen rad kulturnim ustanovama, kinima i pozorištima, kao i teretanama i sportskim objektima poput javnih bazena.

Merkel je objasnila da je uvođenje djelomičnog zatvaranja početkom novembra ostvarilo djelomičan uspjeh.

Od novih mjera uvodi se okupljanje najviše pet osoba iz dva domaćinstva, a izuzetak će biti tokom božićnih i novogodišnjih praznika kada će se dozvoliti grupiranje do deset osoba iz više domaćinstava. U to se ne računaju djeca mlađa od 14 godina.

Za sam doček Nove godine otkazani su vatrometi.

Španija

Španjolski premijer Pedro Sanchez kazao je u srijedu da njegova vlada razmatra ograničenje okupljanja na proslavi Božića na šest ljudi, u nastojanju da smanji širenje pandemije koronavirusa.

Preporučuje da se društvena okupljanja za Božić održavaju na terasama ugostiteljskih objekata te općenito na otvorenom.

Španjolske porodice tradicionalno blagdan Tri kralja obilježavaju paradom navečer 5. januara, a vlada će preporučiti da se ove godine takav običaj izostavi.

Također preporučuje provjetravanje prostorija i održavanje fizičkog razmaka gdje je to potrebno. Općenito, "ništa nije zapisano u kamenu", rekao je ministar zdravstva Salvador Illa.

"Moramo postići konsenzus u vezi s ograničenjima za Božić. Kada odlučimo, objavit ćemo mjere", rekao je.

Neki regionalni čelnici kriznih stožera, uključujući one u Kataloniji i Madridu, zagovaraju manje ograničen limit i brojku od 10 ljudi za blagdanska okupljanja.

Katalonska vlada nada se da će omogućiti okupljanja do deset osoba za Božić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA