Cavusoglu: Nisu nam željeli prodati oružje, a sad im smeta što kupujemo ruski S-400

Anadolija
Cavusoglu: Nisu nam željeli prodati oružje, a sad im smeta što kupujemo ruski S-400
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu osvrnuo se na kritike zbog toga što njegova zemlja od Rusije kupuje raketni sistem S-400.

Nakon dugotrajnih bezuspješnih napora da kupi raketni sistem odbrane od SAD-a, Turska je 2017. godine odlučila od Rusije kupiti ruski sistem protuvazdušne odbrane S-400. 

Cavusoglu je tokom posjete zapadnom turskom gradu Balikesiru podsjetio kako je Turska godinama od NATO saveznika tražila da kupi ovakvu vrstu naoružanja. 

"Godinama smo tražili od naših saveznika da kupimo i službeno smo ih o tome informisali. Tim saveznicima, koji su nas ponekad sprječavali i u kupovini najjednostavnijeg oružja, iz nekog razloga sada smeta to što mi kupujemo S-400. Zašto vam to smeta?", upitao je Cavusoglu. 

Rekao je da ako postoji savezništvo u NATO-u i ako je potrebno povećati međusobnu solidarnost, Turskoj je trebalo ispuniti zahtjev za nabavku raketnog sistema u skladu s njenim upitom i potrebama.

"No, ako to ipak ne želite uraditi, onda se ne smijete miješati u to što će Turska ono što joj treba pronaći kod nekog drugog ili kod neke zemlje koja je izvan NATO-a", poručio je Cavusoglu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije