Čak 730 mrtvih u posljednja 24 sata: Pojavilo se novo žarište koronavirusa

Anadolija
Čak 730 mrtvih u posljednja 24 sata: Pojavilo se novo žarište koronavirusa
Foto: Xinhua / Prazne ulice Sao Paula

Broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze novim koronavirusom u Brazilu je porastao na 10.627, nakon što je u posljednja 24 sata potvrđeno da je preminulo 730 osoba, objavili su u subotu brazilski zdravstveni zvaničnici.

Ministarstvo zdravstva Brazila saopštilo je kako je u protekla 24 sata registrovano čak 10.611 novih slučajeva oboljenja COVID-19, čime je ukupan broj u zemlji dostigao 156.061.

Brazil je napogođenija zemlja pandemijom koronavirusa u Južnoj Americi. Stoga je i svjetski poznati stadion Maracana u Rio de Janeiru pretvoren u bolnicu, objavili su lokalni mediji. Bolnica, koja će imati ukupan kapacitet od 400 kreveta, trenutno može primiti 170 pacijenata, od kojih 50 na intenzivnu njegu. Gradska uprava Rio de Janeira najavila je da će preostalih 230 kreveta biti isporučeno do sredine maja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila "globalnu pandemiju". Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 279.300 ljudi, a potvrđeno je više od 4,1 milion slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta "Johns Hopkins". Do sada se oporavilo više od 1,41 milion ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije