New York: Istraga o djeci i koronavirusu nakon što je 5-godišnjak preminuo od COVID-a

Radiosarajevo.ba
New York: Istraga o djeci i koronavirusu nakon što je 5-godišnjak preminuo od COVID-a
Foto: EPA-EFE / New York, maj 2020.

New York je počeo istraživati kako tačno COVID-19 utječe na djecu nakon što je petogodišnjak iz New York Cityja preminuo ove sedmice od komplikacija uzrokovanih novim koronavirusom, saopćio je danas tamošnji guverner Andrew Cuomo

"Ovo je noćna mora svakog roditelja. Da, vaše dijete može ozbiljno oboliti od virusa...ovo je nešto što sad moramo shvatiti ozbiljno. Iako su rijetki, imamo slučajeve djece koja su oboljela od COVID-a, a koja se teško razbole i dobiju simptome slične Kawasaki bolesti ili toksičnom šoku", kazao je on. 

Dijete je preminulo jučer, a New York sada istražuje nekoliko sličnih slučajeva. Cuomo kaže da su imali 73 slučajeva teško bolesne djece s ovim simptomima. Prema njihovim podacima, najmanje troje djece mlađe od 10 godina preminulo je od koronavirusa u New Yorku 

Sindrom toksičnog šoka je rijetko, po život opasno oboljenje koje uzrokuje bakterija koja uđe u tijelo, gdje oslobađa otrov. Simptomi uključuju visoku temperature, osip kao kod opekotina od sunca i simptomi slični gripi - glavobolja i grlobolja. 

Kawasaki bolest utječe na otok srčanih krvnih sudova i većinom od nje obolijevaju djeca mlađa od pet godina. Simptomi su osip, natečene žlijezde na vratu, suhe i ispucale usne i crveni prsti.

"Ovo neka bude upozorenje za sve one koji su vjerovali da naša djeca ne mogu oboljeti od COVID-a", dodaje Cuomo. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prethodno je upozorila da koronavirus uzrokuje da djeca razviju simptome koji odgovaraju Kawasaki bolesti te su pozvali liječnike da budu na oprezu i prate ove slučajeve diljem svijeta. 

"COVID, koji je primarno respiratorna bolest, ne utječe samo na pluća, kao što smo prvo mislili", kazao je dr. Mike Ryan, izvršni direktor WHO Hitnog programa. "Sada nam je jasno da uzrokuje i brojne upale i napada i drugo tkivo osim plućnog."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije