Burne reakcije na Trumpov govor iz Njemačke: Ovo je eksplozivna situacija

2
Radiosarajevo.ba
Burne reakcije na Trumpov govor iz Njemačke: Ovo je eksplozivna situacija
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Njemačka ministrica odbrane i šefica CDU-a na odlasku Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je da se nalazimo u "eksplozivnoj situaciji" te da su bili u pravu stručnjaci koji su predviđali da će Sjedinjene Američke Države nakon izbora "ući u ustavnu krizu". 

"Svjedočimo borbi za legitimitet rezultata izbora", rekla je Kramp-Karrenbauer za njemačke medije. 

Šef njemačkog liberalnog FDP-a Christian Lindner jutros je izjavio da ponašanje Donalda Trumpa "predstavlja kršenje tradicije i pravila" te da ulazimo u jednu "kritičnu, opasnu situaciju". 

"Sprema se jedna dramatična situacija za američku demokraciju s nesagledivim posljedicama za američki narod, ali i za cijeli svijet, uključujući i Europu", rekao je Lindner. 

Njemački ministar finansija i vicekancelar Olaf Scholz je izjavio da će "SAD biti važan partner za nas bez obzira na rezultate izbora". Ipak, indirektno je kritizirao Trumpovu izjavu da je pobijedio na izborima, rekavši da je "jako važno da su svi glasovi prebrojani i da na kraju imamo jasan rezultat koji proizilazi iz demokratskih izbora i demokratskih procedura".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije