Anvisa / Brazilska zdravstvena agencija odbila rusko cjepivo Sputnik V

27. 04. 2021. u 13:47:00 Hina

Shares: 0

Brazilska nacionalna zdravstvena regulatorna agencija (Anvisa) izjasnila se protiv uvoza ruskog cjepiva protiv COVID-19, Sputnika V.

Agenciji nedostaju "dosljedni i pouzdani podaci", rečeno je u saopćenju. Odluka je donesena jednoglasno nakon otprilike pet sati vijećanja.

Međutim, direktor agencije Anvisa Alex Machado Campos naglasio je da je odluka samo "trenutna procjena."

Uočeni su nedostaci i u razvoju i produkciji vektorskog cjepiva, prema saopćenju koje se bazira na podacima koji su dosad mogli biti analizirani. To uključuje sve tri faze kliničkih ispitivanja, rečeno je.

"Dodatno, nema dovoljno podataka o kvaliteti kontrole, sigurnosti i učinkovitosti", napisala je agencija.

Dosad je 14 saveznih država u najvećoj zemlji Latinske Amerike tražilo dopuštenje za uvoz Sputnika V u jeku dramatične situacije širenja koronavirusa.

Brazil, s približno 210 miliona stanovnika, jedno je od žarišta pandemije koronavirusa. Prema ministarstvu zdravstva, više od 14 miliona ljudi se zarazilo koronavirusom, a oko 390.000 pacijenata je umrlo od posljedica zaraze koronavirusom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA