Branitelji Mariupolja izlaze iz bunkera: Ukrajinska vojska radi na evakuaciji

9
Radiosarajevo.ba
Branitelji Mariupolja izlaze iz bunkera: Ukrajinska vojska radi na evakuaciji
Foto: EPA-EFE / Evakuacija vojnika iz Mariupolja

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk objavila je u utorak da Ukrajina radi na “daljnjim fazama” evakuacije boraca koji brane čeličanu Azovstal u gradu Mariupolju na jugu zemlje.

Vereščuk u svojoj objavi na Telegramu nije iznijela nikakve dodatne informacije, samo je još dodala da "ako Bog da, sve će biti u redu".

Više od 50 ranjenih vojnika prevezeno je u ponedjeljak iz Azovstala u bolnicu u gradu Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a preko 210 drugih odvedeno je u Olenivku, grad u području pod kontrolom proruskih separatista, piše Jutarnji.hr.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da se više od 250 ukrajinskih boraca iz Azovstalja predalo.

"U posljednja 24 sata, 265 militanata položilo je oružje i predalo se, uključujući 51 teško ranjenog", saopćilo je ministarstvo, nakon ranijeg izvještaja proruskih separatista da se predalo 256 boraca.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da su oni kojima je potrebna medicinska pomoć poslani u bolnicu u Novoazovsku, gradu na istoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska saopćila je u utorak da radi na evakuaciji svih preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad gradom Rusiji nakon višemjesečnog bombardiranja.

U međuvremenu je stigla informacija da bi Duma, donji dom ruskog parlamenta, mogla zabraniti razmjenu "nacionalističkih kriminalaca" iz ukrajinske bojne Azov, objavljeno je na stranici Dume na Telegramu na kojoj se emitiraju zasjedanja.

Neki su otišli toliko daleko da su javno u ruskom parlamentu rekli da je treba razmisliti i o smrtnoj kazni za sve pripadnike Azova. Između ostalih, ruski parlamentarac Leonid Sluckij je rekao da Rusija treba oprezno razmisliti o vraćanju najteže kazne.

"Ti ljudi ne zaslužuju živjeti nakon što su počinili monstruozne zločine protiv čovječanstva, ali nad našim zarobljenicima", rekao je Sluckij koji je inače sudjelovao i u mirovinskim pregovorima s ukrajinskom stranom.

Šta će biti sa zarobljenicima Azovstala, upitan je i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da ukrajinske snage nastavljaju raditi na spašavanju života koji su još uvijek u opkoljenoj čeličani Azovstal u blizini Mariupolja.

Preko 260 boraca evakuisano je u ponedeljak iz fabrike u oblasti pod kontrolom Rusije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije