? / Ukrajinci tvrde: Pogledajte šta su Rusi uradili u Mariupolju nakon Eurosonga

15. 05. 2022. u 15:09:00 Hina

Shares: 0

Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstalj u Mariupolju nakon ukrajinske pobjede na Euroviziji, tvrde ukrajinski izvori u nedjelju.

"Pakao je došao na Zemlju. U Azovstalj", napisao je zastupnik u gradskoj skupštini Mariupolja Petro Andriuščenko na Telegramu, gdje je objavio videosnimku napada na kojoj se vidi i topnička paljba, no snimka nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se zapale pri doticaju s kisikom i izazivaju ogromnu štetu. Njihova je upotreba u naseljenim područjima zabranjena međunarodnim pravom.

Andriuščenko je također objavio fotografije koje prikazuju natpise na bombama, prema kojima se čini da su bombe bačene kao odgovor na ukrajinsku pobjedu na Eurosongu u talijanskom gradu Torinu.

Izvor fotografija je nepoznat, no ruski tekst na oružju glasi: "Kaloush, kao što ste tražili! U Azovstalj", a engleski dio: "Pomozite Mariupolju - Pomozite Azovstalju sada" uz datum 14. maj.

To su bile riječe pjevača Kalush Orchestra, ukrajinskog benda, koji je apelirao na svjetsku javnost na pozornici u Torinu nakon što su pobijedili na Eurosongu.

Rusija je isključena iz Eurosonga zbog rata.

Podsjetimo, da se u opkoljenoj čeličani Azovstal, prema ukrajinskim izvorima, i dalje nalaze desetine i stotine ljudi, među kojima navodno još ima i civila.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)