Ukrajinci tvrde: Pogledajte šta su Rusi uradili u Mariupolju nakon Eurosonga

4
Hina
Ukrajinci tvrde: Pogledajte šta su Rusi uradili u Mariupolju nakon Eurosonga
Foto: Prtscr/Twitter / Da li su Rusi napali Mariupolj fosfornim bombama?

Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstalj u Mariupolju nakon ukrajinske pobjede na Euroviziji, tvrde ukrajinski izvori u nedjelju.

"Pakao je došao na Zemlju. U Azovstalj", napisao je zastupnik u gradskoj skupštini Mariupolja Petro Andriuščenko na Telegramu, gdje je objavio videosnimku napada na kojoj se vidi i topnička paljba, no snimka nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se zapale pri doticaju s kisikom i izazivaju ogromnu štetu. Njihova je upotreba u naseljenim područjima zabranjena međunarodnim pravom.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Andriuščenko je također objavio fotografije koje prikazuju natpise na bombama, prema kojima se čini da su bombe bačene kao odgovor na ukrajinsku pobjedu na Eurosongu u talijanskom gradu Torinu.

Izvor fotografija je nepoznat, no ruski tekst na oružju glasi: "Kaloush, kao što ste tražili! U Azovstalj", a engleski dio: "Pomozite Mariupolju - Pomozite Azovstalju sada" uz datum 14. maj.

To su bile riječe pjevača Kalush Orchestra, ukrajinskog benda, koji je apelirao na svjetsku javnost na pozornici u Torinu nakon što su pobijedili na Eurosongu.

Rusija je isključena iz Eurosonga zbog rata.

Podsjetimo, da se u opkoljenoj čeličani Azovstal, prema ukrajinskim izvorima, i dalje nalaze desetine i stotine ljudi, među kojima navodno još ima i civila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije