Mariupolj: Ukrajinci razrušeni grad prepuštaju Rusima

3
Radiosarajevo.ba
Mariupolj: Ukrajinci razrušeni grad prepuštaju Rusima
Foto: EPA-EFE / Ukrajinska vojska napustila Azovstalj

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.

Evakuacija je vjerojatno označila kraj najduže i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka hiljada ljudi, tvrdi Ukrajina, prenosi Hina.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila sedmicama su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstalj. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

"Garnizon 'Mariupolj' ispunio je svoju borbenu zadaću", navodi se u saopćenju Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija.

"Vrhovna vojna komanda naredila je komandantima jedinica stacioniranih u Azovstalju da spase živote ljudstva... Branitelji Mariupolja su heroji našeg vremena", dodaje se.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Anna Maliar rekla je da su 53 teško povrijeđena borca odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Ukrajinska vojska napustila Azovstalj - undefined

Foto: EPA-EFE: Ukrajinska vojska napustila Azovstalj

Uslijedit će potencijalna razmjena svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je Maliar.

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstalj, saopćila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov tačan broj, ali vjeruje se da ih je još oko 600 ondje.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstalja napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije