Blinken stigao u Ankaru, fokus sastanka sa Cavusogluom ukidanje američkih sankcija Turskoj

1
AA
Blinken stigao u Ankaru, fokus sastanka sa Cavusogluom ukidanje američkih sankcija Turskoj
AA / Sastanak Blinken-Cavusoglu

Cavusoglu je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u predsjedničkom kompleksu u tursko prijestolnici Ankari također pozvao na ukidanje sankcija Turskoj u oblasti odbrambene industrije.

Šef turske diplomatije istakao je da bi finalizacija ugovora o prodaji američkog borbenog aviona F-16 bila korisna za obje države.

Cavusoglu je izjavio da je borba protiv terorizma prioritetno pitanje na zajedničkom dnevnom redu, te pozvao na efikasniju saradnju u oblasti sigurnosti.

Objavljeni snimci: Na Dodikov miting autobusima pristižu pristalice iz Srbije u pratnji MUP-a RS

Objavljeni snimci: Na Dodikov miting autobusima pristižu pristalice iz Srbije u pratnji MUP-a RS

Na pitanje o stavu Turske o američkoj podršci terorističkoj organizaciji YPG/PKK u Siriji, Cavusoglu je rekao da Turska smatra da je saradnja s nekim terorističkim grupama protiv druge "pogubna greška" i da se PKK/YPG ne bori protiv terorističke grupe Daesh/ISIS.

Cavusoglu je pozvao svog američkog kolegu da se zajedno bore protiv svake vrste terorizma i terorističkih organizacija.

Pozivajući se na sporazum iz oktobra 2019. godine, potpisan između Ankare i Washingtona, Cavusoglu je rekao da SAD mora ispuniti svoje obaveze iz sporazuma.

Američki šef diplomatije Antony Blinken kreće na europsku turneju

Američki šef diplomatije Antony Blinken kreće na europsku turneju

Ankara i Washington postigli su dogovor u oktobru 2019. da se obustavi turska operacija "Izvor mira" u sjevernoj Siriji na 120 sati kako bi se omogućilo povlačenje terorista YPG/PKK iz sigurne zone, ali je Turska objavila da SAD nije ispunio svoja obećanja.

Na pitanje o bilateralnim odnosima sa SAD-om, Cavusoglu je kazao da dvije države ne bi trebale čekati na još jednu katastrofu kako bi poboljšali odnose i pozvao da poduzmu konkretne i iskrene korake za poboljšanje odnosa Turkiye i SAD-a.

Blinken je izrazio posvećenost svoje zemlje pružanju podrške Turkiye nakon razornih zemljotresa.

"Stojimo rame uz rame u suočavanju sa zajedničkim sigurnosnim izazovima," rekao je Blinken, pozdravljajući ulogu Turske u podršci Ukrajini.

Na pitanje o ugovoru o avionima F-16, Blinken je rekao da je "nacionalni i sigurnosni interes" za administraciju Joea Bidena da nadogradi postojeće F-16 i dostavi nove Turskoj.

Blinken je također odgovorio i na pitanje o američkoj podršci YPG/PKK u Siriji, istakavši da SAD razumije legitimne sigurnosne zabrinutosti Turkiye na njenoj južnoj granici.

Sastanak Blinken-Cavusoglu
AA : Sastanak Blinken-Cavusoglu

"Nastavit ćemo blisko sarađivati na rješavanju oba ova problema. Naravno, u ovom trenutku, obje zemje su jako fokusirane na pružanje humanitarne pomoći narodu Sirije, koji, kao i narod Turske, užasno pati od posljedica zemljotresa i radimo zajedno na pružanju maksimalne podrške", rekao je Blinken.

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je Ankaru u nedjelju navečer nakon što je posjetio područja pogođena zemljotresom u južnom dijelu Turkiye.

U sklopu dvodnevne posjete Turkiye, koju su ranije ovog mjeseca pogodila dva zemljotresa, Blinken je u nedjelju stigao u vojnu bazu Incirlik u Adani gdje ga je dočekao turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije