Blinken poslao poruku Putinu: Ako je ovo cilj invazije na Ukrajinu...

4
Radiosarajevo.ba
Blinken poslao poruku Putinu: Ako je ovo cilj invazije na Ukrajinu...
Foto: EPA-EFE / Blinken poslao žestoku poruku Putinu

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u srijedu da je "apsolutno uvjeren da će Putin propasti i da će Rusija pretrpjeti strateški poraz".

"Kao što smo već rekli, možete dobiti bitku, ali to ne znači da ćete dobiti rat – naprotiv.

Možete oteti grad, ali ne možete oteti srca i umove njegovih ljudi, a Ukrajinci to pokazuju svaki dan", rekao je Blinken na press konferenciji koju je održao u State Departmentu zajedno s britanskom kolegicom, ministricom vanjskih poslova Liz Truss.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Visoki američki diplomat je rekao da ako je Putinov "cilj nametnuti neku vrstu marionetskog režima, smjenom postojeće vlade i postavljanjem neke po njegovoj želji, mislim da je prilično očito iz odgovora ukrajinskog naroda da to nikada neće prihvatiti."

"A, ako pokuša provesti takav marionetski režim zadržavanjem ruskih snaga u Ukrajini, bit će to duga, krvava, dugotrajna zbrka u kojoj će Rusija nastaviti teško patiti", rekao je Blinken.

Blinken je rekao da su SAD nastojale ruskom čelniku omogućiti odlazak s ovog puta, ali "svaki put kad je postojala prilika da ih" iskoristi, “pritisnuo je gas i nastavio ići užasnim putem kojim je krenuo".

Blinken je ustvrdio da Rusija već nije ostvarila svoje glavne ciljeve.

"Nije im uspjelo osvojiti Ukrajinu. Neće moći dugoročno zadržati Ukrajinu, opet, bez obzira kakve taktičke pobjede mogu postići", rekao je.

Državni sekretar SAD-a je dodao kako su ekonomske mjere koje je poduzela globalna zajednica "izbrisale 30 godina napretka u integraciji Rusije u svijet" i da "dramatični egzodus" globalnih kompanija iz Rusije ima "dubok utjecaj" i kratkoročno, ali i dugoročno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije