"Putin je ljut jer je mislio da će zauzeti Kijev za dva dana"

2
Radiosarajevo.ba
"Putin je ljut jer je mislio da će zauzeti Kijev za dva dana"
Foto: AA / Barikade u Kijevu

Diplomata u američkog Kongresu, William Burns, u svom govoru upozorio je američke zastupnike:

"Mislim da je Putin sada ljut i frustriran. Vjerovatno će udvostručiti snage i pokušati slomiti ukrajinsku vojsku s malo obzira prema civilnim žrtvama."

Burns je rekao da on i CIA analitičari ne vide kako Putin može postići cilj zauzimanja Kijeva i zamjene vlade predsjednika Volodimira Zelenskog promoskovskim marionetskim vodstvom.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

"Ne vidim kako može postići takav cilj i gdje to vodi. Vjerujem da će u sljedećih nekoliko sedmica udvostručiti ulog i sve uložiti u to s malo obzira prema civilnim žrtvama", rekao je Burns odboru.

Burns je, međutim, istaknuo da je apsolutno uvjeren da će Ukrajinci nastaviti pružati otpor učinkovito i odlučno. Dodao je da se Putin gušio u zapaljivoj kombinaciji tuge i ambicija dugi niz godina, piše N1.

Opisao je invaziju na Ukrajinu 24. februara kao stvar dubokog ličnog uvjerenja čelnika Kremlja.

"Naši analitičari procjenjuju da je malo vjerovatno da Putina odvrate neuspjesi i da će umjesto toga doći do eskalacije", rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines.

S tako visokim tenzijama, uvijek postoji potencijal za "neplaniranu eskalaciju", dodala je Haines na istom sastanku pred kongresnim odborom.

Haines je rekla da obavještajni analitičari nisu primijetili promjene u ruskom nuklearnom položaju osim onoga što je zapaženo tijekom prethodnih međunarodnih kriza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije