Turković: Sjednica VM o donaciji Ukrajini još nije zakazana, žalosno...

7
Fena
Turković: Sjednica VM o donaciji Ukrajini još nije zakazana, žalosno...
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Susret šefova diplomatije BiH i Hrvatske

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković kazala je danas kako još nije zakazana sjednica Vijeća ministara BiH (VMBiH) na kojoj bi bila donesena odluka o slanju humanitarne pomoći Ukrajini.

"Sa žaljenjem konstatiramo da još nije zakazana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj bi se donijela odluka o slanju humanitarne pomoći narodu Ukrajine", kazala je Turković za Fenu.

Podsjetila je kako je Bosna i Hercegovina dobila zvaničan zahtjev Ambasade Ukrajine za humanitarnu pomoć koji je Ministarstvo vanjskih poslova BiH odmah uputilo u hitnu proceduru.

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

"Već smo ranije uputili i urgenciju predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da se što prije donese odluka o izdvajanju sredstava iz budžetske rezerve za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine", precizira Turković.

Istovremeno, ističe kako se sve procedure mogu završiti vrlo brzo, te da odluka treba biti donesena čim prije.

"Za očekivati je da Bosna i Hercegovina, u skladu sa svojim mogućnostima, uputi pomoć Ukrajini koja se suočava s humanitarnom i izbjegličkom katastrofom", kazala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH.

Podsjećamo, Turković je krajem februara uputila dopis Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u kojem predlaže da Vijeće ministara BiH održi hitnu sjednicu i donese odluku o upućivanju humanitarne pomoći u Ukrajinu, navodeći kako sigurnost i pristup humanitarnoj pomoći mora biti garantovana svim ugroženim osobama, u skladu s odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije