Bivši ukrajinski predsjednik se iz Rusije obratio Zelenskom: 'Ne pravi se heroj'

10
Radiosarajevo.ba
Bivši ukrajinski predsjednik se iz Rusije obratio Zelenskom: 'Ne pravi se heroj'
Foto: BBC / Viktor Janukovič i Vladimir Putin

Viktor Janukovič je nekada bio ukrajinski predsjednik. Danas se nalazi u Rusiji i poručuje Volodimiru Zelenskom da zaustavi krvoproliće.

"Znam da imate mnogo savjetnika, ali vi ste lično dužni zaustaviti krvoproliće i postići mirovni sporazum. To od vas očekuju Ukrajina, Donbas i Rusija. Ukrajinski narod i zapadni partneri Kijeva bili bi zahvalni na takvom koraku", piše u Janukovičevom apelu Zelenskom, koji prenose ruske RIA Novosti.

"Želim se obratiti Vladimiru Zelenskom na predsjednički, pa čak i pomalo očinski način.

Bebek otvoreno o odnosu s Bregovićem:  'Ne želim se pridružiti. Idemo svaki svojim putem'

Bebek otvoreno o odnosu s Bregovićem: 'Ne želim se pridružiti. Idemo svaki svojim putem'

Vladimire Aleksandroviču, vjerojatno sanjate da ćete postati pravi heroj!

Ali herojstvo nije nešto s čime se treba razmetati, ne radi se tu o borbi do posljednjeg Ukrajinca. Herojstvo se krije u požrtvovnosti, u pobjedi nad vlastitim ponosom i ambicijama radi spašavanja ljudskih života", piše Janukovič.

S dubokom boli doživljavam ovo što se sada događa u mojoj domovini i duboko suosjećam s patnjom koju je moj narod prisiljen trpjeti. U svakoj tragediji postoji trenutak kada ona može biti zaustavljena.

Od svog prvog dana obećali ste da ćete zaustaviti rat u Ukrajini i zato vas je podržala cijela Ukrajina. Mogli biste postati predsjednik svijeta, ali to se, nažalost, nije dogodilo", zaključio je Janukovič.

Putin želi Janukoviča na čelu Ukrajine?

Podsjetimo, prije par dana BBC je prenio vijest da Rusija želi za novog čelnika Ukrajine postaviti bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, svrgnutog tijekom velikih protuvladinih protesta od 2013. do 2014. godine.

Kremlj možda priprema medijsku operaciju ili kampanju za vraćanje Janukoviča u Ukrajinu, a moguće je da objavi i njegovo obraćanje ukrajinskom narodu, piše portal, a prenosi BBC.

Objavila je to Ukrajinska pravda navodeći kako je riječ o informacijama koje su dobili od ukrajinskih obavještajnih službi.

Prema informacijama Pravde, Janukovič je sada u Minsku. U Rusiju je pobjegao 2014.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije