Bivši Trumpov savjetnik na suđenju o napadu na Capitol: Šta je za njega bila 'užasna ideja'?

1
Radiosarajevo.ba
Bivši Trumpov savjetnik na suđenju o napadu na Capitol: Šta je za njega bila 'užasna ideja'?
foto: epa-efe / Pat Cipollone

Američki zakonodavci optužili su bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je potaknuo gomilu svojih pristalica da 6. januara 2021. napadnu američki Capitol, u posljednjem pokušaju da ostane na vlasti dok je Kongres službeno potvrđivao njegov izborni poraz.

U intervjuu za Odabirnu komisiju Predstavničkog doma koji istražuje 6. januar, bivši Trumpov savjetnik Bijele kuće Pat Cipollone rekao je članovima da misli da je ideja advokata Sidneya Powella da federalna vlada zaplijeni državne glasačke mašine "užasna ideja".

Prikazan na video snimku prvi put od njegovog svjedočenja prošle sedmice, bivši savjetnik Bijele kuće Pat Cipollone rekao je odboru 6. januara da vjeruje da je bivši predsjednik Donald Trump trebao pristati na predsjedničke izbore nakon što su se pravni izazovi odigrali.

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Trump: političar koji i dalje nije procesuiran!

Trump: političar koji i dalje nije procesuiran!

"Da, slažem se", svjedočio je na pitanje da li je Trump trebao priznati nakon što su pravni izazovi završeni, a prenosi CNN.

On je panelu rekao da su njegovi stavovi u skladu s drugim visokim republikanskim ličnostima, kao što je lider manjine Mitch McConnell, da su izbori formalno završeni 14. decembra, na dan kada je Izborni koledž zvanično potvrdio pobjedu predsjednika Joea Bidena.

"To bi bilo u skladu s mojim razmišljanjem o ovim stvarima", rekao je Cipollone.

Cipollone se također složio da nema dovoljno dokaza o prevari birača koji bi mogli promijeniti rezultate u državama i utjecati na Bidenovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Osim toga, Cipollone je rekao da je bivši šef kabineta Bijele kuće Mark Meadows više puta izjavio da su izbori završeni nakon sastanka Izbornog kolegijuma 14. decembra - i da će Trump na kraju mirno napustiti dužnost. "To nije bila jednokratna izjava," rekao je.

Cipplone je također odbacio pravne teorije Sydneya Powella, advokata koji je tjerao Trumpa da prihvati teorije izborne zavjere. “Mislim da nije trebalo da bude imenovana za bilo šta”, svjedočio je.

Dodao je: "Da federalna vlada zaplijeni glasačke mašine, to je užasna ideja za zemlju. Ne radimo tako stvari u Sjedinjenim Državama. Nema zakonskih ovlaštenja za to."

Cipollone je razgovarao o burnom i napetom sastanku 18. decembra u Bijeloj kući s ljudima uključujući Powella, Michaela Flynna i bivšeg izvršnog direktora Overstocka Patricka Byrnea. "Nisam bio sretan što sam ih vidio", rekao je Cipollone.

"Nisam razumio kako su ušli." Rekao je da su ga ostali vrijeđali tokom višesatnog sastanka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije