Bivši šef Opće skupštine UN-a Kerim: Zapadni Balkan ne može biti spokojan

2
Radiosarajevo.ba
Bivši šef Opće skupštine UN-a Kerim: Zapadni Balkan ne može biti spokojan
Foto: Screenshot/ Nova TV / Srđan Kerim

Dok zapadne zemlje nastavljaju upozoravati da je ruska invazija pitanje trenutka, stigla je vijest kako su ruski i francuski predsjednik, Vladimir Putin i Emmanuel Macron, telefonski dogovorili poduzimanje hitnih mjera radi smanjivanja napetosti.

Tamo je bio i bivši predsjednik Opće skupštine UN-a 2007.-2008. godine Srđan Kerim koji je za Dnevnik Nove TV komentirao aktuelna zbivanja.

"Sam Zapadni Balkan, pa i Hrvatska kao zemlja koja je na samoj granici, tu ne mogu biti spokojni u ovoj situaciji, jer su odnosi između najvećih sila na svijetu, to su SAD, Rusija i Kina, do te mjere poremećeni, stupanj međusobnog nepovjerenja raste iz dana u dan i normalno je da u takvim situacijama lovišta budu manje zemlje i oni teritoriji koji nisu jasno razgraničeni, kao da se vraćamo ponovno u one utjecajne sfere i zone interesa", rekao je Kerim.

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

OESS će u ponedjeljak održati vanredni sastanak svojih stalnih predstavnika ne bi li pronašao rješenje za ukrajinsku krizu.

"Sastanak je sazvan za ponedjeljak", rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski za poljsku novinsku agenciju PAP, odgovarajući na zahtjev Ukrajine, u trenutku kada je napetost između Rusije i Zapada u vezi s tom zemljom na vrhuncu.

Američki dužnosnici su rekli da je početak sastanka planiran u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

OESS-ovi promatrači su ovih dana zapazili zaoštravanje borbi između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, sa stotinama topničkih i minobacačkih napada. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije