SAD poručile Srbiji: Rusija je agresor, Kijev i Moskva nisu jednaki

22
Radiosarajevo.ba
SAD poručile Srbiji: Rusija je agresor, Kijev i Moskva nisu jednaki
Foto: State Department/Rusko ministarstvo odbrane / State Department/Ruski tenk

Američki State Department pozdravio je poziv Srbije da se kriza između Ukrajine i Rusije riješi diplomatski, uz napomenu da Rusija i Ukrajina nisu iste, već da je Moskva agresor, rečeno je za Glas Amerike.

Od zvaničnog Beograda se u nekoliko navrata čulo da se Srbija zalaže za diplomatsko rješavanje krize između Rusije i Ukrajine. To je istaklo i Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) u nedavnom saopštenju, uz konstataciju da bi se eventualni sukob negativno odrazio na spoljnu politiku Beograda "imajući u vidu da se radi o dva prijateljska i bratska slovenska naroda".

MSP je saopštilo i da Srbija nije dio konflikta Rusije i Ukrajine.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

"Pozdravljamo poziv Srbije za diplomatskim rješenjem, i kao što je predsjednik Biden rekao – Rusija treba da odabere diplomatiju kako bi izbjegla rat između zemalja koje su toliko historijski i kulturološki bliske. SAD i NATO, kao i partneri, ulažu mnogo truda da nađu diplomatsko rješenje i ostaju otvoreni za konstruktivnu i ozbiljnu diplomatiju", rečeno je u State Departmentu za Glas Amerike.

Ističe se i da "nema jednakosti između ponašanja Ukrajine i Rusije i da je Rusija agresor prema Ukrajini".

U dosadašnjem sukobu Rusije i Ukrajine od 2014. godine, Srbija je zauzimala različite pozicije.

Poslije ruske aneksije Krima, Srbija nije priznala Krim kao dio Rusije. Sa druge strane, nije se pridružila ekonomskim sankcijama EU uvedenim Moskvi zbog aneksije Krima i glasala je protiv nekoliko rezolucija UN-a kojima se konstatuje kršenje ljudskih prava na Krimu ili osuđuje aneksija tog poluostrva.

Dobrovoljci iz Srbije su se borili na strani ruskih separatista u Donbasu, na istoku Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije