Bivšem premijeru Malezije potvrđena kazna od 12 godina za korupciju

1
Radiosarajevo.ba
Bivšem premijeru Malezije potvrđena kazna od 12 godina za korupciju
Foto: EPA-EFE / Najib Razak ide u pritvor

Najviši sud Malezije je danas potvrdio osuđujuću presudu bivšem premijeru Najibu Razaku za korupciju i kaznu od 12 godina zatvora u vezi sa pljačkom državnog fonda 1MDB.

Današnjom odlukom suda odbijena je posljednja žalba 69-godišnjeg Razaka i on će odmah početi da izdržava kaznu, čime postaje prvi bivši premijer Malezije koji je u zatvoru.

Petočlano vijeće Saveznog suda saopštilo je da je jednoglasno odlučilo da je sudija višeg suda donio ispravnu presudu i da je Razakova žalba neosnovana, prenose agencije.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Razvojni fond 1MDB formirao je upravo Razak, nedugo pošto je preuzeo vlast 2009. godine.

Istražitelji tvrde da je iz fonda ukradeno najmanje 4,5 milijardi dolara koje su Razakovi saradnici potom "oprali".

Najib Razak ide u pritvor
Foto: EPA-EFE: Najib Razak ide u pritvor

Razak je 2020. proglašen krivim za zloupotrebu položaja i pranje novca, zbog nezakonitog primanja 9,4 miliona dolara od entiteta SRC International, nekadašnje jedinice fonda 1MDB.

Bivši premijer, koji tvrdi da je nevin, bio je pušten na slobodu uz kauciju do odluke o njegovoj žalbi. Neposredno prije današnjeg izricanja presude on je u sudnici dao izjavu negodujući što je sud prošle sedmice odbio da odloži odluku o žalbi dok se njegovi novi advokati ne upoznaju sa predmetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije