Reakcija iz Malezije: Izjave Macrona su uvredljive i nerazumne

Radiosarajevo.ba
Reakcija iz Malezije: Izjave Macrona su uvredljive i nerazumne
Foto: EPA-EFE / Anwar Ibrahim

Lider opozicije u Maleziji Anwar Ibrahim reagovao je na nedavnu izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Podsjetimo, Macron je predstavio plan protiv “islamskog separatizma”.

Pojasnio je kako on podrazumijeva "islam oslobođen stranog utjecaja".

Ibrahim je poručio kako je ova izjava, između ostalog, uvredljiva jer je nerazumna.

Kako navodi, "promoviše sami ćorosak koji nastoji da se osudi".

"Još bitnije, pravi ‘problem’ isključivo na muslimanima, umjesto pogubne perspektive ugrađene u francuski sekularizam. Nema odbrane za nasilje i ubistva za sve ljude, za zavedena ubilačka čudovišta koja iskrivljuju islam. I sam Macron je, povremeno, prepoznao definiciju kompleksnog porijekla i nenormalne prirode ove počasti", saopšteno je.

Kako kaže, "ovo zlo je pogodilo muslimane i muslimanski svijet mnogo više nego tragedije koje su prepravile Francusku".

Kaže i da se suosjeća sa svim žrtvama u ovoj zemlji.

"Gospodin Macron mora biti svjestan da je sloboda govora osnovna vrijednost Islama. Bez slobode razgovora, misli i rasprave, ne može se težiti glavnom cilju, idenficiranju i promociji onoga što je dobro, te prkošenja zlu. Sa slobodom, dolazi i odgovornost, koja je odsutna u izjavama predsjednika. Upravo je francuski sekularizam prvi dao koncept terorizma nakon revolucije. Nijedno društvo, idologija ili religija nisu imuni od mriješćenja jednoumne brutalnosti u barbarizam”, navodi se u saopštenju.

Dalje, navodi se kako pogrešno shvaćanje zajedničnog problema isključuje mogućnost otvorene debate o problemu.

"Muslimanskom svijetu nisu potrebne lekcije više nego što se može tolerisati kleveta i islamofobična retorika francuskog predsjednika. Koliko god da ustraje u svom slijepom nepoznavanju i sofistiranosti Islama kao svjetske vrijednosti i islama, nećemo napredovati s fundametalnim predrasudama koje pogađaju obje strane. Postoji opasnost da nas natjera na pogrešan i uzaludan sukob civilizacija”, navodi se u saopštenju.

Ipak, tvrdi kako francuski predsjednik nije usamljen u ovakvim mišljenjima.

"Muslimani širom svijeta moraju se oporaviti i povezati s višom vizijom islama. Zatvaranje u pobijanje nepravednih optužbi može samo poslužiti francuskoj agendi, a ne čini ništa otvaranju razgovora, zajedničkom razumjevanju i zajedničkoj borbi protiv zla terorizma", zaključio je Ibrahim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije