Bijela kuća zaprepaštena tvrdnjama: SAD nisu objavile rat, to je apsurdno

Radiosarajevo.ba
Bijela kuća zaprepaštena tvrdnjama: SAD nisu objavile rat, to je apsurdno
EPA / Sarah Sanders.
SAD nisu objavile rat Sjevenoj Koreji, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da je oštrim porukama Pyongyangu zapravo objavio rat.

"Nismo proglasili rat S.Koreji i, iskreno govoreći, ta tvrdnja je apsurdna", rekla je Sarah Sanders.

Odgovorila je i na prijetnju da bi Sjeverna Koreja mogla oboriti američke vojne avione.

"Nikada nije dobro da neka država ruši avione druge države u međunarodnom zračnom prostoru", rekla je Sanders.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong-ho u ponedjeljak je izjavio da jeTrump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pyongyang ima pravo poduzeti protumjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću zračni prostor te zemlje. 

"Cijeli bi svijet trebao zapamtiti da su Sjedinjene Države prve objavile rat našoj zemlji", kazao je Ri Yong-ho novinarima u New Yorku. 

"Otkad su Sjedinjene Države objavile rat našoj zemlji, naše je puno pravo da uzvratimo protumjerama, uključujući i obaranje američkih bombardera, čak i kad ne nadlijeću sjevernokorejski zračni prostor", upozorio je. 

Ri je to kazao novinarima prije odlaska iz New Yorka gdje je prošle sedmice učestvovao u radu Generalne skupštine UN-a. 

"U svjetlu Trumpove objave rata, sve će opcije biti na stolu vrhovnoga vodstva Demokratske Narodne Republike Koreje", istaknuo je.

Podsjećamo, Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki avion ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Generalnom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao "čovjekom raketom" u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. 

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-un je Trumpa nazvao "mentalno poremećenom osobom" koja će "skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije