Bidenov savjetnik šokirao: Ruski napad bi mogao krenuti u narednim satima

1
Radiosarajevo.ba
Bidenov savjetnik šokirao: Ruski napad bi mogao krenuti u narednim satima
Foto: EPA-EFE / Arhiv

Američki dužnosnici kažu da su potezi koje Moskva povlači na terenu konzistentni s pripremama za invaziju Ukrajine, piše N1.

Dužnosnik upoznat s najnovijim obavještajnim informacijama rekao je da se pripreme ruske vojske nastavljaju bez prekida, dodajući kako "nema nikakvog usporavanja".

"Taktički indikatori pokazuju da ruske snage na terenu uz granicu s Ukrajinom rade tačno ono što bi radili da im je rečeno da napadnu", dodao je dužnosnik.

Xiaomi Redmi 13C: Pristupačnost i performanse

Xiaomi Redmi 13C: Pristupačnost i performanse

Drugi indikatori, poput blokiranja elektroničke opreme i široko raširenih hakerskih napada, još uvijek nisu zabilježeni, reklo je CNN-u više izvora. Isti izvori navode kako zapovijedi o napadu uvijek mogu biti povučene, a kažu i kako Rusi možda namjerno manevriraju uz granicu kako bi zavarali SAD i saveznike.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan danas je rekao da bi ruski napad na Ukrajinu "mogao početi u narednim danima ili satima" te bi bio "ekstremno nasilan".

"Vjerujemo da bi svaka vojna operacija magnitude za kakvu vjerujemo da ju Rusi planirano bila ekstremno nasilna. Bit će izgubljeni životi Ukrajinaca i Rusa, kako civila tako i vojnika. No, imamo i obavještajne podatke koji sugeriraju još više brutalnosti jer ovo neće biti konvencionalni rat dvije vojske. Bit će to rat kojeg će Rusija pokrenuti protiv ukrajinskog naroda – da ih zgazi", rekao je Sullivan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije