Putin se obratio naciji: Ukrajina je boljševička tvorevina, Lenjin je njen arhitekt

17
Radiosarajevo.ba
Putin se obratio naciji: Ukrajina je boljševička tvorevina, Lenjin je njen arhitekt
Foto: Printscreen / Video / Ruptly / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin donio je odluku, priznat će proruske pobunjeničke teritorije kao neovisne republike, potvrdio je Kremlj. Predsjednik Rusije večeras se obratio naciji i uputio poruke. 

U nastavku pročitajte šta je poručio:

"Situacija u Donbasu je postala jako kritična i obraćam vam se danas izravno, ne samo da vam iznesem procjenu zbivanja, nego da vas informiram i o sljedećim potezima.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Ukrajina nije samo naša susjedna država, nego i integralni dio naše povijesti i duhovnog prostora, nisu to naši samo drugovi i kolege, nego i porodice, povezani smo krvnim vezama i poviješću. Ljudi s tog teritorija su također se izjašnjavali kao Rusi i ruski pravoslavci, nekad smo bili ujedinjeni.

Neki će reći "pa sve je to poznato", ali treba shvatiti što se zbiva danas i objasniti ciljeve pred nama, zato je važno objasniti pozadinu. Ukrajina je od početka bila ruska. Nažalost, komunistička Rusija, Lenjin i njegovi drugovi su prilično brutalno odcijepili od Rusije neke povijesno ruske dijelove, a da niko Ruse o tome nije ni pitao. U osvit Drugog svjetskog rata, komunisti su anektirali neke dijelove u pripojili ih Rusiji, a kao kompenzaciju su Ukrajini dali povijesno njemačke teritorije. Iz nekog razloga Staljin Krim je dao Ukrajini i tako je ona stvorena.

Htio bih vas podsjetiti, kada govorimo o revoluciji 1917,. boljševici su počeli stvarati novu državu...

Zašto smo morali ispuniti bilo čije nacionalne ambicije? Zašto smo morali davati neka prava, prava na teritorije kada su to povijesno bili dijelovi Rusije? Pitam vas zašto smo morali biti tako darežljivi? To je ludilo. Ali postoji objašnjenje. Nakon revolucije, boljševici su pod svaku cijenu htjeli ostati na vlasti, zato su bili spremni na sve, pa čak i na poniženje. Bili su u jako teškoj poziciji, ispunjavali su bilo kakve zahtjeve raznih nacionalista. To nije bila samo greška, nego nešto još gore, a nakon raspada SSSR-a to je postalo očito.

Moramo shvatiti da kada govorimo o građanskom ratu, situacija u državi je bila izuzetno teška, ali stvaranje Ukrajine je rezultat boljševičke politike. Ukrajinu je stvorio Lenjin, on je bio njezin arhitekt, to potvrđuju arhivski dokumenti. Želite dekomunizaciju? Ok, može. Spremni smo vam pokazati što prava dekomunizacija Ukrajine znači", rekao je između ostalog Putin.

Njegovo obraćanje možete pogledati u nastavku:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije