SAD spremile sankcije Rusiji: Evo šta je prvo na udaru

1
Radiosarajevo.ba
 SAD spremile sankcije Rusiji: Evo šta je prvo na udaru
Foto: EPA-EFE / Ruske trupe

Administracija američkog predsednika Joea Bidena pripremila je inicijalan paket sankcija Rusiji, koji uključuje i zabranu američkim finansijskim institucijama da obrađuju transakcije glavnih ruskih banaka, izjavila su tri izvora upoznata sa ovim pitanjem, javlja Reuters.

Mjere, koje bi stupile na snagu samo ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, napravljene su da pogode rusku ekonomiju tako što bi presjekle bankarske odnose između ciljanih ruskih banaka i američkih banaka koje omogućuju međunarodno plaćanje.

Američke vlasti su ranije rekle da bi bankarske restrikcije bile dio mogućih sankcija, plan administracije da odsječe bankarske veze – koje su stub globalnih novčanih tokova – ranije nije bio spominjan, prenosi Tanjug.

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

SAD će takođe koristiti, kako navodi Reuters, svoje najmoćnije sredstvo za sankcionisanje određenih ruskih pojedinaca i kompanija tako što će ih staviti na listu posebno označenih državljana (SDN) i efektivno ih izbaciti iz bankarskog sistema SAD-a, zabraniti njihovu trgovinu sa Amerikancima i zamrznuti njihovu imovinu u SAD-u, dodali su izvori.

Bijela kuća i ministarstvo finansija odbili su komentarisati navode.

Izvori su dodali da bi paket mogao da se promijeni u posljednjoj minuti, ali nije bilo poznato ko bi mogao biti meta.

Oni, međutim, dodaju da bi glavne ruske finansijske institucije, poput VTB Banke, Sberbanke, VEB i Gazbprombanke bile moguće mete.

Nije poznato ni da li bi ruske banke mogle biti dodate na listu SDN, ali bi svakako bilo koji tip sankcija trebalo, dodaje se, jako osjetiti Rusija, kao i pojedina fizička i pravna lica.

"Cilj finansijskih sankcija je da ih u vrlo kratkom i brzom roku osjeti Rusija, da se izazovu inflacija i bijeg kapitala, da se natjera ruska centralna banka da spašava svoje banke", rekao je Peter Harrell, član Nacionalnog sigurnosnog vijeća prošlog mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije