EU poručila Ukrajini da još nije vrijeme za sankcije Rusiji

0
Fena
EU poručila Ukrajini da još nije vrijeme za sankcije Rusiji
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Evropska unija još neće uvesti sankcije Rusiji, rekao je u ponedeljak njen visoki predstavnik za vanjsku politiku, odbijajući poziv Kijeva da se preduzmu takvi koraci sada kako bi se spriječio rat, a ne da čekaju do moguće ruske invazije.

Zapadne zemlje strahuju da je raspoređivanje ruskih trupa u blizini Ukrajine posljednjih sedmica uvod u invaziju, što Moskva poriče. Sjedinjene Države i evropski saveznici rekli su da bi svaki napad izazvao brojne sankcije Moskvi, ali Kijev želi da se one uvedu sada.

"Očekujemo odluke", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba u Briselu prije obraćanja na redovno zakazanom sastanku ministara vanjskih poslova EU, prenosi Reuters.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

"Vjerujemo da postoje dobri i legitimni razlozi da se sada uvedu barem neke od sankcija kako bi se pokazalo da Evropska unija ne samo da govori o sankcijama, već i da radi na njima", kazao je on.

Ministri EU podržali su planove najavljene prošlog mjeseca za paket finansijske pomoći za Ukrajinu od 1,2 milijarde eura, a također su se u principu složili s dugogodišnjim ukrajinskim zahtjevom za manjom misijom vojnih instruktora koji bi pomogli u obuci oficira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije