Priča iz Hojnikija: Ruski vojnici u Bjelorusiji 'mnogo piju, prodaju gorivo'

2
Radiosarajevo.ba
Priča iz Hojnikija: Ruski vojnici u Bjelorusiji 'mnogo piju, prodaju gorivo'
Foto: TW / Maxar / Rusi pojačali pritisak na Ukrajinu, stigli novi dokazi

Svojim očima sam vidio kako vojna vozila s gusjenicama idu gradskim ulicama, rekao je stanovnik bjeloruskog grada Hojniki, na jugoistoku zemlje nedaleko od ukrajinske granice, u odgovoru na pitanje o ruskim snagama koje borave u njegovoj zemlji radi zajedničkih vojnih vježbi.

"Vojnici su smješteni u okolnim šumama", dodao je mještanin, koji je tražio da ne bude identifikovan. "Mnogo piju i prodaju dosta svog dizel goriva. Žive u šatorima."

Prve ruske trupe počele su da stižu u Bjelorusiju na neočekivane vježbe Odlučnost Unije - 2022 18. januara.

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Desetodnevni manevri, s planom da završe 20. februara, u kojima učestvuje oko 30.000 ruskih vojnika i skoro cjelokupna bjeloruska vojska, održani su u vrijeme dok Rusija gomila vojne resurse oko Ukrajine i u okupiranom ukrajinskom regionu Krim, izazivajući strah od nove invazije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su bjeloruske vježbe "najveće rusko razmiještanje trupa tamo od Hladnog rata".

Hojniki, na oko 50 kilometara sjeverno od ukrajinske granice, prvobitno nije bio na mapi bjeloruskog ministarstva odbrane za vježbe, ali je vojska objavila novu mapu kada su manevri počeli 10. februara poslije izvještaja o pojavi ruskih snaga u toj oblasti. Još jedna mapa s dodatnim lokacijama ruskih snaga objavljena je 15. februara.

Prema kanalu na društvenoj mreži Telegram koji pokriva dešavanja na bjeloruskim željeznicama, Rusi su počeli da istovaruju vojnu opremu u Hojnikiju u noći između 14. i 15. februara. Kanal je izvijestio da vojnici koji istovaraju opremu često ostaju na šinama i kada se drugi vozovi približavaju na 200 metara od njih.

"Mašinovođe skoro moraju da koriste kočnice za hitne slučajeve da ih ne pregaze", piše na kanalu.

Pored toga, javio je kanal, u Hojnikiju su navodno oštećene rampe za utovar, vagoni i druga željeznička oprema.

"Vojna oprema često pada s platformi tokom istovara", piše kanal. "Poslije istovara, ima mnogo ostavljene opreme – pancira, šlemova, lične opreme".

U istom izvještaju navodi se da su poslije ruskih trupa željezničke pruge zatrpane smećem.

"Na potezu od tri kilometra bilo je 100-litarskih vreća za otpatke na svakih 20 metara, kao i flaša votke, praznih plastičnih burića za pivo i omota od slatkiša", izvijestio je Telegram kanal.

Anonimni komentator ogorčeno je odgovorio da će državna željeznica samo da upriliči "vanredni" subotnji radni dan i da će "željezničari sve počistiti za našom 'braćom'".

Američki zvaničnici kažu da je Rusija planirala moguću invaziju na Ukrajinu koja bi mogla da se dogodi bilo kog dana i postoji zabrinutost da bi ruske trupe koje se sada nalaze u Bjelorusiji mogle da budu iskorištene za napad na Ukrajinu sa sjevera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije