Kremlj priredio Zapadu hladan tuš, analitičari: Znamo odakle će Rusi krenuti

1
Radiosarajevo.ba, Hina
Kremlj priredio Zapadu hladan tuš, analitičari: Znamo odakle će Rusi krenuti
Foto: Printscreen / Ilustracija

Kako prenosi The Guardian, više od 60.000 osoba prešlo je u Rusiju iz dvije samoproglašenih državnih zajednica na istoku Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike koje poddržavae Moskva, otkako su tamošnji regionalni čelnici najavili masovnu evakuaciju u petak, saopćilo je rusko ministarstvo za izvanredne situacije.

Više od 30.000 ruskih vojnika trenutno se nalazi u Bjelorusiji i učestvuje u najvećim vojnim vježbama od kraja 'Hladnog rata', dok zapadni analitičari upozoravaju da bi svaka invazija na Ukrajinu vjerojatno bila pokrenuta iz te zemlje.

Vježbe su trebale završiti u nedjelju, ali Bjelorusija je najavila produženje zbog, kako je objavljeno, povećane vojne aktivnosti na svojoj zapadnoj granici, prenosi BBC.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Bjeloruska vojska sada navodi kako će povlačenje vojnika ovisiti o tome hoće li NATO povuči svoje snage iz blizine Bjelorusije i Rusije, otvarajući time mogućnost da bi tisuće moskovskih vojnika mogle stalno ostati stacionirane u zemlji.

"Jedinice ruskih oružanih snaga vratit će se u svoje stalne baze tek kada se za to ukaže objektivna potreba i kada mi to odlučimo", rekao je načelnik bjeloruske vojske Viktor Gulevič.

"U velikoj mjeri to će ovisiti i o našim zapadnim kolegama. Snage i oprema raspoređeni u istočnoeuropskoj regiji, uključujući i blizu Bjelorusije... jedan su od čimbenika koji utječu na razvoj situacije", dodao je.

Kako piše dopisnik The Guardiana s ruske granice s Ukrajinom, dokazi upućuju na to da su iznenadne evakuacije područja pod ruskom kontrolom u regijama Donjeck i Lugansk bile planirane i vjerojatno osmišljene kao pripremanje terena za službenu rusku intervenciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije