NATO hitno mijenja strategiju prema Rusiji

3
Radiosarajevo.ba
NATO hitno mijenja strategiju prema Rusiji
Foto: EPA / Ukrajinski vojnik

Prva naznaka moguće deeskalacije krize na ukrajinskoj granici dogodila se jučer kad je Moskva objavila da povlači dio vojnika s tog područja, no Zapad i dalje tvrdi da je Rusija spremna za napad.

Ruska novinska agencija Interfax je, pozivajući se na ministarstvo obrane, objavila da Rusija povlači dio postrojbi iz južnih i zapadnih vojnih oblasti nakon što su završile vojne vježbe. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova objavila je da će zbog toga "15. februar 2022. ostati zapamćen kao dan kad je propala zapadna ratna propaganda", piše Index.hr.

Glavni tajnik NATO saveza iz Bruxellesa poručio je pak da nema deeskalacije dok se Zapad ne uvjeri u "trajno povlačenje" ruskih postrojbi i teške opreme, poručivši da je "Moskva i dalje spremna za napad". Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield rekla je da SAD još "ne vidi dokaze" o ruskom povlačenju, no da bi Washington to pozdravio, prenosi agencija Reuters.

Hana (9) nas treba: Pomozimo djevojčici da prvi put čuje glas svoje majke

Hana (9) nas treba: Pomozimo djevojčici da prvi put čuje glas svoje majke

U Moskvi je prvi put boravio njemački kancelar Olaf Scholz. Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon više od tri sata dugog sastanka s njim rekao da Moskva ne želi rat te da je stoga dala prijedloge o sigurnosnim garancijama "koje će zajamčiti sigurnost svim državama, uključujući i našu".

Ukrajinski centar za strateško komuniciranje i sigurnost informacije potom je pak objavio da su ministarstvo obrane i dvije ukrajinske banke pod kibernetičkim napadom.

"Ne može se odbaciti da agresor koristi taktiku prljavih trikova jer njegovi agresivni planovi ne djeluju na velikoj skali", saopćio je Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije