Biden u Chicagu predaje baklju Harris, najavljeni veliki propalestinski protesti

4
Radiosarajevo.ba
Biden u Chicagu predaje baklju Harris, najavljeni veliki propalestinski protesti
Foto: EPA - EFE / Joe Biden i Kamala Harris

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi svečano predati baklju potpredsjednici Kamali Harris na demokratskoj konvenciji koja se održava od ponedjeljka do četvrtka u Chicagu gdje će se okupiti i propalestinski demonstranti kako bi izrazili nezadovoljstvo s proizraelskom politikom sadašnje administracije.

Prije malo više od mjesec dana demokratska stranka je očekivala da će na konvenciji dati službenu podršku aktuelnom predsjedniku, koji međutim, nije dobro stajao u anketama. No nakon povlačenja Joea Bidena 21. jula, demokrati ponovo sanjaju pobjedu svoje 59-godišnje kandidatkinje protiv republikanca Donalda Trumpa, prenosi Hina.

Predsjednik Biden govorit će na konvenciji u ponedjeljak navečer, a okupljeni će čuti i prvu damu Jill Biden i bivšu državnu sekretarku Hillary Clinton.

Peta noć SFF-a | Crvenim tepihom prošetali Arijana Saračević-Helać, Aida Bukva, Maja Izetbegović…

Peta noć SFF-a | Crvenim tepihom prošetali Arijana Saračević-Helać, Aida Bukva, Maja Izetbegović…

U utorak se očekuje izlaganje bivšeg predsjednika Baracka Obame, kao i bivše prve dame Michelle Obame.

U srijedu bi trebali govoriti bivši predsjednik Bill Clinton i bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Popredsjednički kandidat Kamale Harris, guverner Tim Walz, održat će govor u udarnom terminu te večeri nakon svoje nominacije.

Bidenov prvi intervju nakon povlačenja iz predsjedničke utrke: Otkrio čime će se sada baviti

Bidenov prvi intervju nakon povlačenja iz predsjedničke utrke: Otkrio čime će se sada baviti

Najvažnija večer konvencije je četvrtak kada će na pozornicu izaći potpredsjednica Harris. Ona će formalno prihvatiti predsjedničku nominaciju i održati govor "Za budućnost".

Osamdesetjednogodišnij predsjednik trebao bi u ponedjeljak govoriti o obrani demokracije, gdje se demokratskoj kandidatkinji suprotstavlja Trump koji nikad nije priznao poraz na izborima 2020.

Bivši republikanski predsjednik povećat će frekvenciju svojih putovanja u ključne države ove sedmice, kako bi pokušao zaustaviti zamah koji je dobila njegova protivnica. U ponedjeljak će biti u Pennsylvaniji.

Istovremeno se očekuje da će se više desetaka propalestinskih demonstranata okupiti pred Demokratskom nacionalnom konvencijom (DNC) u Chicagu na dan njenog otvaranja kako bi kritizirali poziciju administracije predsjednika prema Izraelu koji vodi rat u Gazi.

Demonstracije koje organizira krovna grupa "March on the DNC" trebale bi se održati u parku pored konvencije nekoliko sati prije Bidenovog obraćanja u dvorani.

Organizatori su za Reuters prošle sedmice rekli da će mnogi ljudi doći iz palestinskih i arapskih zajednica u Illinoisu te susjednih saveznih država.

Koalicija također okuplja grupe koje se zalažu za niz pitanja, uključujući reproduktivna prava i rasnu pravdu, rekao je Hatem Abudayyeh, glasnogovornik March on the DNC, koju čini više od 200 grupa.

Abudayyeh je kazao da očekuje desetke hiljada sudionika na događaju. Skup će imati vlastito osiguranje, a Abudayyeh ne očekuje da će doći do nasilja.

Proteste će nadzirati veliki broj policajaca i američka tajna služba.

Demonstranti ne žele da im policija narušava slobodu govora, kazao je.

"To je njihova jedina odgovornost. Ne trebamo ih da nas osiguravaju. Ne trebamo ih da nas štite, samo da ne krše naša prava", rekao je Abudayyeh u ponedjeljak ujutro.

Drugi velik protest je zakazan u četvrtak kada će Harris prihvatiti nominaciju.

Kamala Harris na korak od zvanične nominacije: 'Ovo je neviđeno'

Kamala Harris na korak od zvanične nominacije: 'Ovo je neviđeno'

Propalestinski demonstranti mjesecima protestuju protiv vojne i finansijske podrške Bidenove administracije za Izrael tokom njegovog rata protiv Hamasa, u kojem je poginulo više od 40.000 Palestinaca u Gazi, prema zdravstvenim dužnosnicima u priobalnoj enklavi.

Izrael je započeo svoju ofanzivu nakon što su ga 7. Oktobra napali Hamasovi militanti, pri čemu je poginulo 1200 ljudi, prema izraelskim brojkama.

Protesti su proljetos izbili i na američkim sveučilišnim kampusima, a policija je uklanjala studentske logore, ponekad nakon sukoba između demonstranata i protuprosvjednika.

Manji protesti su počeli već u nedjelju u relativno praznom središtu Chicaga.

Grupa od otprilike 1000 propalestinskih demonstranata je u nedjelju navečer hodala kroz centar grada izvikujući "Ugasite DNC".

"Demokrati su ti koji su na vlasti. To je njihov rat. Oni su odgovorni za njega, oni su suučesnici te ga oni mogu zaustaviti", rekao je Abudayyeh u ponedjeljak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije