Biden kontaktirao Sjevernu Koreju, ali njihov potez šokirao sve

3
Radiosarajevo.ba
Biden kontaktirao Sjevernu Koreju, ali njihov potez šokirao sve
EPA / Joe Biden i Kim Jong-un

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena proteklog je mjeseca u više navrata pokušala uspostaviti kontakt s vlastima Sjeverne Koreje, ali službeni Pyongyang nije odgovarao na pozive.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, CNN javlja kako je Bidenova administracija bezuspješno pokušala preko više kanala stupiti u kontakt s administracijom sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

"Pokušali smo preko više kanala stupiti u kontakt sa sjevernokorejskim vlastima kako bismo zajedno radili na reduciranju rizika od eskalacije tenzija. Iz Pyongyanga nismo dobili nikakav odgovor. Usprkos jednogodišnjim inicijativama SAD, sa Sjevernom Korejom nije uspostavljen aktivni dijalog", kazao je viši službenik administracije za CNN.

Ne otkrivajući detalje pokušaja kontaktiranja Pyongyanga, neimenovani izvor je kazao kako Bidenova administracija razmatra prijetnju koju Sjeverna Koreja predstavlja za SAD i regiju.

Bivši američki predsjednik Donald Trump se u maju 2018. godine sastao s Kim Jong-unom u Singapuru, a potom su razmjenjivali i pisma, ali nije napravljen iskorak u rješavanju nesuglasica vezanih za plan Sjeverne Koreje o razvoju nuklearnog oružja i balističkog raketnog arsenala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije