Bivši sovjetski lider Gorbačov uputio poruku Putinu i Bidenu

1
Radiosarajevo.ba
Bivši sovjetski lider Gorbačov uputio poruku Putinu i Bidenu
EPA / Mihail Gorbačov

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov izrazio je nadu da će se poboljšati odnosi između Rusije i Europske unije, prenosi Hina.

Veze između sila krenule su silaznom putanjom nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, nakon čega su slijedila navodna planiranja atentata u Europi, tvrdnje o uplitanju u izbore i trovanje i zatvaranje kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

Gorbačov, posljednji čelnik Sovjetskog Saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990., rekao je da se može naći zajednički jezik iako su odnosi na najnižoj tački od Hladnog rata.

"Ne treba se bojati pregovora", rekao je Gorbačov. "Samo pregovori, samo sastanci na svim razinama - posebno na najvišoj - mogu donijeti pozitivne rezultate. Ja vjerujem u to."

"Moramo shvatiti da smo svi Europljani... to znači da moramo pregovarati", dodao je.

U intervjuu za Gorbačov, koji će proslaviti 90. rođendan u utorak, također je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolegu po dužnosti Joea Bidena da održe sastanak oči u oči i nove pregovore o nuklearnom razoružanju.

"Danas je glavno spriječiti nuklearni rat", istaknuo je Gorbačov. "Kako bismo postigli napredak, potrebno je da otvoreno pristupimo jedni drugima."

Rekao je da je njegovo iskustvo s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom 80-ih godina pokazalo da čelnici dvije glavne nuklearne sile mogu puno postići u pitanjima globalne sigurnosti ako to žele.

Washington i Moskva potpisali su nekoliko sporazuma o razoružanju u vrijeme dok je Gorbačov bio na vlasti.

Bidenov prethodnik, Donald Trump, povukao je SAD iz većine sporazuma.

Washington i Moskva dogovorili su se krajem siječnja, nakon što je Biden preuzeo dužnost, da će produljiti zadnji veliki sporazum o nuklearnom razoružanju, poznat pod nazivom Novi START, na pet godina.

Rusija i SAD zajedno posjeduju oko 90 posto svjetskog nuklearnog oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije