COVID-19 / Biden otkrio do kada će se vakcinisati sve odrasle osobe u SAD

03. 03. 2021. u 09:42:00 Fena

Shares: 34

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je izjavio da će SAD imati dovoljno vakcina za sve odrasle osobe do kraja maja, dva mjeseca ranije nego što je administracija prethodno procijenila.

Bidenova administracija radi na povećanju ponude i distribucije tri odobrene vakcine, prenosi NBC News.

Ovome će doprinijeti sporazum sklopljen između farmaceutskih kompanija Merck i Johnson&Johnson, kojem je posredovala Bidenova administracija, a nakon što su zvaničnici saznali da Johnson&Johnson zaostaje u proizvodnji svoje vakcine.

Sada će se dva postrojenja Mercka koristiti za proizvodnju vakcine, rekao je jedan zvaničnik administracije.

Merck je pokušao proizvesti sopstvenu vakcinu, ali je krajem januara objavio da prekida razvoj svoja dva kandidata, nakon što su podaci ranih kliničkih ispitivanja pokazali loš imunološki odgovor.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), više od 15 posto ljudi u SAD-u do sada je primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv COVID-19.

Savezna vlada će ove sedmice isporučiti 15,2 miliona doza državama, u odnosu na 14,5 miliona prošle sedmice i gotovo dvostruko više doza u poređenju s dozama otpremljenim prije Bidenove inauguracije, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)