... / Joe Biden predstavio plan u borbi protiv koronavirusa: Ovo je njegova prva odluka

21. 01. 2021. u 21:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 18

Novi američki predsjednik Joe Biden obratio se američkoj javnosti povodom predstavljanja plana borbe protiv pandemije koronavirusa.

"Pomaknut ćemo nebo i zemlju da besplatno cijepimo što je moguće više Amerikanaca. Ova pandemija nije od jučer, ali pobijedit ćemo je. Pomoć stiže. Moj plan temelji se na nauci, a ne na politici", rekao je Biden na početku.

"Dosad se nismo mogli osloniti na federalnu vladu, ona nije djelovala hitno, s fokusom i koordinacijom koji su nam potrebni u borbi s pandemijom, a onda smo platili cijenu", izjavio je, dodajući kako Amerika posljednjih sedmica bilježi između 3 i 4 hiljade smrti od koronavirusa dnevno.

Biden je apelirao na Amerikance da nose maske narednih 99 dana. "Nošenje maski je nažalost postalo stranačko pitanje, ali to je patriotski čin", rekao je.

Dodao je kako će nošenje maski biti obavezno na svakom putovanju između američkih saveznih država, a svi putnici koji u SAD stižu iz drugih zemalja morat će u karantenu po dolasku.

Upozorio je da će do sljedećeg mjeseca broj preminulih od covida u SAD-u preći pola miliona, piše Index.hr


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA