Biden: 'Hamasovi pripadnici silovali su žene i sakatili ih još dok su bile žive'

24
Radiosarajevo.ba
Biden: 'Hamasovi pripadnici silovali su žene i sakatili ih još dok su bile žive'
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da su pripadnici Hamasa silovali žene i osakatili njihova tijela tokom napada na južni Izrael 7. oktobra ove godine, pozivajući se pritom na svjedočanstva preživjelih osoba.

Na večeri prikupljanja sredstava u Bostonu, Biden je skrenuo pozornost na izvještaje o "nezamislivoj okrutnosti" koje se šire u zadnjih par sedmica.

"Izvještaji o višestruko silovanim ženama, o njihovim tijelima koja su sakaćena dok su još bile žive i o Hamasovim teroristima koji ženama i djevojčicama nanose što je više moguće boli prije nego ih ubiju, djeluju užasavajuće", rekao je.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Predsjednik SAD-a pozvao je međunarodne organizacije i nevladine organizacije da bez iznimke osude seksualno nasilje.

Izraelska policija istražuje seksualne zločine za koje je osumnjičeno nekoliko osoba između njih par stotina uhapšenih nakon napada 7.oktobra.

"Žrtve se bile izvrgnute mučenju, silovanju, psihičkom zlostavljanju te su potom žive zapaljene i raskomadane", kazao je izraelski ministar pravosuđa.

S druge strane, Hamas je u objavi na kanalu Telegram osudio pokušaje Bidena da lažno optuži njegove borce za zločine silovanja i seksualnog nasilja prije dva mjeseca.

Islamistička grupa smatra da se Biden pridružio izraelskim naporima za prikrivanjem ratnih zločina u Gazi, jer su počinjeni uz američko odobrenje.

Izrael i Hamas međusobno se optužuju za neuspjeh pregovora o produženju jednosedmičnog prekida vatre, a borbe su nastavljene 1. decembra.

Od tada su izraelske snage pojačale svoje operacije na tlu Gaze, kojom upravlja Hamas, te su napale njegovo glavno uporište na jugu. Zdravstveni radnici Gaze tvrde da je u izraelskim napadima ubijeno 16.248 osoba.

Joe Biden: "Nisam za prekid vatre u Gazi"

Joe Biden: "Nisam za prekid vatre u Gazi"

Prema podacima izraelske države, borci Hamasa su u napadu na izraelske gradove početkom oktobra ubili 1.200 ljudi, a zatočili njih 240. Tokom trajanja primirja oslobođeno je više od 100 zatočenika.

"Sve koje Hamas još uvijek drži kao taoce treba odmah vratiti njihovim porodicama i tu nećemo stati", naglasio je Biden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije