WHO: Situacija u Gazi pogoršava se iz sata u sat

1
Radiosarajevo.ba
WHO: Situacija u Gazi pogoršava se iz sata u sat
FOTO: AA / Desetine mrtvih u izraelskim napadima na Pojas Gaze tokom noći

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije u Gazi izjavio je u utorak da se situacija pogoršava iz sata u sat kako se izraelsko bombardiranje pojačalo na jugu palestinske enklave oko gradova Khan Younisa i Rafaha.

"Situacija se pogoršava iz sata u sat", kazao je novinarima putem video linka Richard Peeperkorn, predstavnik WHO u Gazi.

"Pojačano bombardovanje dešava se svuda uokolo, uključujući ovdje u južnim oblastima, u Khan Younisu, pa čak i u Rafahu", dodao je.

Požar u Ribniku: Izgorio restoran, gosti se jedva uspjeli spasiti

Požar u Ribniku: Izgorio restoran, gosti se jedva uspjeli spasiti

Peeperkorn je naglasio da je humanitarna pomoć koja je stigla u Gazu "premala" i dodao je da je WHO duboko zabrinuta zbog ranjivosti zdravstvenog sistema u gusto naseljenoj enklavi dok se sve više ljudi kreće južnije kako bi izbjeglo bombardovanje.

"Želim vrlo jasno naglasiti da gledamo na ovo kao na rastuću humanitarnu katastrofu", rekao je on.

Gaza je ponovo u mraku: Potpuno obustavljene telekomunikacione usluge, nema ni struje

Gaza je ponovo u mraku: Potpuno obustavljene telekomunikacione usluge, nema ni struje

Peeperkorn je izjavio da je WHO ispoštovala izraelsku naredbu da ukloni zalihe iz skladišta u Khan Younisu. Dodao je kako je WHO poručeno da će to područje "najvjerovatnije postati područje aktivnih borbi u narednim danima".

"Želimo da budemo sigurni da zaista možemo da isporučimo osnovne medicinske potrepštine", rekao je on.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus apelovao je u ponedjeljak na Izrael da povuče naredbu. Izrael je negirao da je tražio evakuaciju skladišta, prenosi Reuters.​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije