#Wienliebe / Bečke organizacije za djecu i mlade: Ljubavlju protiv mržnje

05. 11. 2020. u 15:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Organizacije za djecu i mlade u Beču su iskazale svoju tugu povodom napada u centru grada: "To je bio napad na bečki odnos prema životu, bečku omladinsku scenu i naš divni grad, koji volimo, u kojem skupa živimo i izlazimo", složni su članovi Omladinskog savjeta Pokrajine Beč, piše Eurocomm-PR Sarajevo.

"Atentatori nas žele uplašiti i razjediniti. Mi, bečke organizacije za djecu i mlade, kažemo jasno i glasno, da mržnji u našem društvu nema mjesta. Više nego ikada stojimo u našoj raznolikosti zajedno, rame uz rame, kao muslimani, kršćani, jevreji, ateisti ili agnostici. Jedni prema drugima se odnosimo sa ljubavlju, toplinom i bečkim šarmom umjesto sa mržnjom".

Na društvenim mrežama kruži hashtag #Wienliebe (ljubav prema Beču).

Mnogi roditelji i djeca stoje pred izazovom kako razumjeti i psihološki prevladati minule događaje. 

"Kada razgovaramo sa djecom, u prvom redu je bitno da im damo osjećaj sigurnosti. To znači i da roditelji, kada razgovaraju sa djecom, moraju da ispoljavaju mir i da se osjećaju sigurno. Dati osjećaj sigurnosti djeci znači podijeliti sa njima samo informacije za koje smo sigurni da su istinite i potvrđene. Sigurnost znači i skrenuti pažnju na socijalnu sigurnost. To znači vratiti se svakodnevnici, ne dozvoliti da okolnosti dominiraju nama i ne pridavati im više pažnje nego što je to potrebno", savjetuje specijalista dječije i adolescentne psihijatrije Patrick Frottier.

U Beču postoji 27 organizacija za djecu i mlade koje su podijeljene prema širokim interesovanjima djece i mladih, od ekoloških preko političkih tema i socijalnog i kreativnog angažmana. Pored aktivnosti u slobodno vrijeme i zabave, u fokusu rada organizacija je i prijenos humanih vrijednosti. Mladi ljudi tu mogu izraziti svoje želje i interese te sa istomišljenicima raditi na njihovom ostvarenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA